Kledingbeurs en kunst gemaakt van afgedankte boeken in de ZB

Gepubliceerd op: 26 januari 2023 10:18

Van 6 t/m 11 februari 2023 is de Nederlandse Week van de Circulaire Economie.

ZB doet hieraan mee op 7, 9 en 10 februari met verschillende activiteiten. Naast workshops over het maken van kunst van afgedankte boeken en een expositie hiervan, wordt er ook een kledingbeurs georganiseerd. Locatie: ZB, Kousteensedijk 7 in Middelburg.

Workshop kunst van afgedankte boeken

Op dinsdag 7 februari maken Scalda-studenten van de opleiding Bouwkunde & Infra/GWW op Het Plein in de ZB kunstwerken of sculpturen van afgedankte boeken onder begeleiding van kunstenaar Hans Bommeljé en enkele docenten van Scalda.
Zo krijgen de afgedankte boeken een tweede bestemming. Deze kunstwerken zijn vervolgens twee weken te zien op de begane grond in de ZB.

Op donderdag 9 en vrijdag 10 februari krijgen leerlingen van de Archipel basisschool Theo Thijssen uit Vlissingen op Het Plein in de ZB een workshop van kunstenaar Hans Bommeljé. Zij leren hoe ze een pop-up (driedimensionaal) kunstwerkje kunnen maken door in de boeken een aantal pagina’s op een speciale manier te vouwen. De kunstwerken gemaakt door studenten van Scalda en de leerlingen van de basisschool zijn te zien in de ZB tot en met 28 februari.

Kledingbeurs

De kledingindustrie is een van de meest vervuilende industrieën. Tweedehands kleding is een veel duurzamere keuze. En tegenwoordig helemaal hip door niet alleen kleding te hergebruiken, maar ook te restylen.

Op vrijdag 10 februari organiseert de ZB samen met Green Office studenten van HZ, UCR Eleanor en Scalda van 13.30 tot 16.00 uur een kledingbeurs op Het Plein in de ZB. Alleen schone en onbeschadigde kledingstukken kunnen worden afgegeven bij de inzamelpunten: de Klantenservice in de ZB of bij een van de twee HZ locaties (begane grond HZ Groene Woud Middelburg, Student Success Centre, begane grond HZ Vlissingen).

Bezoeken van de markt is gratis. Bezoekers kunnen ook kleding laten ‘pimpen’. Er zullen twee naaimachines aanwezig zijn en studenten die je kunnen helpen. Iedereen mag kleding brengen en doneren. Kledingstukken die aan het eind van de middag overblijven, worden gedoneerd aan de Kledingbank Zeeland.

Zeventien ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties

In toenemende mate besteden bibliotheken aandacht aan de zeventien ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties, de zogenaamde SDG’s: Sustainable Development Goals. De ZB ziet volop kansen om een bijdrage aan de SDG’s te leveren via haar dienstverlening in de volle breedte (programmering en collectie) en het betrekken van de burgers hierbij. Via bewustwording naar houding en het stimuleren van gewenst gedrag. Bovengenoemde activiteiten dragen bij aan SDG 12: Duurzame consumptie en productie.