KidsCollege oude handschriften ontcijferen

Gepubliceerd op: 5 september 2022 08:29

Meer weten over de geschiedenis van het schrift en de ontwikkeling van letters door de eeuwen heen kan tijdens het KidsCollege ‘Wat staat daer?’.

Op 14 september van 15.00 tot 16.00 uur vertelt archivaris Anneke van Waarden-Koets van het Zeeuws Archief hoe je oude handschriften kunt ontcijferen. Het KidsCollege wordt gehouden voor groepen 6, 7 en 8 in het auditorium van de ZB in Middelburg, Kousteensedijk 7. Deelname is gratis. Meld je aan door een mailtje te sturen met je voor- en achternaam, je groep en je school naar junior@ucr.nl.

Lezen en schrijven
Lezen en schrijven zijn belangrijke vakken op school. Vroeger had je ook nog het vak ‘Schoonschrijven’. Schoon betekent hier: mooi. Tijdens dat vak leerde je de kunst van het schrijven. Er werden zelfs wedstrijden in schoonschrijven georganiseerd. Vandaag de dag leren we nog wel schrijven, maar meestal typen we. Om woorden en zinnen te kunnen typen moet je wel kunnen lezen.

Verhalen
Héél lang geleden was er nog geen schrift. Mensen vertelden elkaar verhalen en we gaven die verhalen door aan onze kinderen en kleinkinderen. Toen het schrift ontstond konden we onze verhalen opschrijven om te bewaren. Of we schreven onze recepten op, onze afspraken en herinneringen, kortom, onze geschiedenis. Geschreven geschiedenis wordt bewaard in een archief. In de archieven liggen kilometers papier met de mooiste verhalen op ons te wachten om gelezen te worden.

Wat staat daer?
Als je bijvoorbeeld een oude brief bekijkt, dan denk je meteen: hè, wat staat daar? Vroeger schreven de mensen namelijk heel anders dan nu. Soms is dat oude schrift moeilijk te lezen. Om al die prachtige oude verhalen te ontdekken moet je oud schrift leren lezen. Dat kun je doen in een cursus, maar het kan ook online via de paleografie (= oud schrift) oefentool ‘Wat staat daer?’.

Online KidsCollege
ZB en UCR organiseren al jaren samen KidsColleges. Meestal worden deze gegeven door wetenschappers en professoren van UCR, maar soms worden er ook gastsprekers uitgenodigd. Dit KidsCollege is mede mogelijk gemaakt door het Zeeuws Archief en ‘Wat staat daer’?