Jonge makers kunnen creativiteit kwijt bij Kunstbende

Gepubliceerd op: 8 februari 2021 12:41

Jongeren van 13 tot en met 18 jaar krijgen ook in deze coronatijd de kans om zich in te schrijven voor deelname aan de voorrondes van Kunstbende.

Informatie en aanmelden

Opgeven kan via kunstbende.nl. De eerste 50 aanmeldingen voor de Zeeuwse voorronde krijgen een Kunstbendeverrassingspakket thuisgestuurd.

Kunstbende is de makerswedstrijd voor jong, creatief talent. De Zeeuwse voorronde vindt plaats op 26 en 27 juni 2021 in Schouwburg Middelburg. Alleen voor de categorie DJ vindt in april een extra voorselectie plaats. In 2020 werd de voorronde via een livestream uitgezonden én mocht er beperkt publiek in de zaal aanwezig zijn. De organisatie hoopt dit jaar dezelfde constructie te kunnen toepassen

Voorrondes Kunstbende in tijden van pandemie

Elk jaar worden er in iedere provincie in Nederland voorrondes gehouden in negen categorieën: dans, DJ, expo, film, theater, muziek, taal, influencer en fashion. Per categorie gaat de winnaar door naar het Young Creators Festival in Amsterdam. De landelijke winnaars krijgen een mainstage als hoofdprijs. Zo mag de winnaar in de categorie expo werk tentoonstellen in het Stedelijk Museum en draait de winnaar in de categorie DJ op Mysteryland. Zeeuwse finalisten ontvangen na de voorronde ook al een mooi prijzenpakket bestaande uit een Kunstbende award, geldprijs of tegoedbon, coaching, masterclasses en nog veel meer.

Afgelopen keer is het de organisatie gelukt de voorronde van Kunstbende Zeeland coronaproof te laten verlopen. Nieuw was dat iedereen de optredens live vanuit de luie stoel thuis konden meekijken via de livestream. Zo werden de acts tóch nog door een groot publiek bekeken. Ondanks de omstandigheden waren de jongeren vooral blij dát ze weer op het podium konden staan. Kunstbende wil hen in 2021 opnieuw dit podium bieden.

Wat Kunstbende uniek maakt ten opzichte van andere talentenjachten, is dat alle deelnemende acts - van maximaal vijf minuten - zelf verzonnen en gemaakt moeten zijn. Deelnemers moeten dus behoorlijk creatief zijn en zichzelf op een podium durven te laten zien aan het publiek (mits de maatregelen dat toelaten) en een jury. Deze laatste bestaat altijd uit meerdere professionals. Iedere deelnemer krijgt een persoonlijk juryrapport waarin veel handige feedback staat.
 

Februari is online workshopmaand

Februari is de online workshopmaand bij Kunstbende. In alle categorieën organiseren we gratis workshops om de lockdown creatief en leerzaam door te komen. Van tekstschrijven, mixtechnieken en marketing voor DJ’s tot fair fashion. Samen met Popaanzee organiseert Kunstbende Zeeland woensdag 10 februari de workshop Artist Development door YSA (Isabelle van Beek, oud-deelnemer van Kunstbende) en Estelle Stijkel van de band Kovac. Tijdens deze workshops gaan jonge muzikanten aan de slag met hun identiteit als artiest.
Vanaf april staan er weer offline workshops gepland op diverse locaties. Of deze door kunnen gaan, valt nog niet te voorspellen. Inschrijven voor alle workshops kan via kunstbende.nl/agenda.

In Zeeland is de organisatie van Kunstbende in handen van ZB| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland. Kunstbende wordt mede mogelijk gemaakt door Provincie Zeeland, Rabobank, Scalda, Fonds voor Cultuurparticipatie en Artez Hogeschool voor de Kunsten.