Internationaal Buzzfestival in Middelburg

Gepubliceerd op: 23 september 2019 16:44

Op vrijdag 11 oktober 2019 organiseert ZB| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland (ZB) het internationale Buzzfestival. Tijdens dit evenement kunnen professionals uit het bibliotheekvak én andere geïnteresseerden kennismaken met inspirerende Bibliobussen uit Nederland en België. Aanleiding voor het evenement is het 50-jarig bestaan van de bibliobussen in Zeeland.

Innovatie centraal
Het thema van het festival is innovatie. Tijdens het ochtendprogramma voor professionals lichten sprekers uit o.a. Spanje, Portugal, Friesland en Zeeland voorbeelden van innovatief bibliobuswerk in hun werkgebieden nader toe. In Friesland is FryskLab actief als mobiel fablab, in Spanje en Portugal worden Bibliobussen ingezet als middel om diensten te brengen naar de inwoners van dunbevolkte gebieden. ZB zet vanaf dit najaar een nieuwe bus in als mobiel taalhuisloket.

Presentatie rapport laaggeletterdheid
ZB heeft met samenwerkingspartners uit Waasland en Zeeuws-Vlaanderen een uniek grensoverschrijdend onderzoek uit laten voeren over de aanpak van laaggeletterdheid in beide regio’s. Professor Martin Valcke (Universiteit Gent) presenteert de resultaten van dit onderzoek tijdens het Buzzfestival. Om 13.45 uur wordt het onderzoeksrapport in een van de Zeeuwse Bibliobussen op de Markt aangeboden aan gedeputeerde Anita Pijpelink.

Publieksevenement op de Markt in Middelburg (gratis)
Op de Markt zijn van 13.00 tot 17.00 uur 12 innovatieve Bibliobussen te bewonderen, zoals FryskLab, jouw.buzz (Drenthe), bussen uit Arnhem, Antwerpen, Zwevegem en Heist-op-den-Berg, Leuven, en de Columbus, Biblioservicebus en de nieuwe bus van ZB, die om 15.00 uur officieel in gebruik wordt genomen door Els Verhage, Bert van Halderen en Carla Doorn (Middelburg), wethouders van de gemeentes Vlissingen, Veere en Middelburg.

In en rond de bussen vinden diverse activiteiten plaats, zoals een fotospeurtocht, kennismaken met Studiekringen 50+, 3D-printen, programmeren en digitale detox. In de feesttent presenteert auteur Evelien van Dort haar nieuwste boek. De schrijfster leest ook voor in de Columbus. Ezra Veldman geeft een diaboloshow en verzorgt circusworkshops voor kinderen. Tom Toonladder en Trees Trommelvlies brengen meezingers voor jong en oud. Verder kan het publiek stemmen op inzendingen van de wedstrijden voor scholen (maak een taart voor de jarige bibliobus) en bezoekers van de bus (ontwerp de Bibliobus van de Toekomst).

Wedstrijd voor scholen en bezoekers van de Bibliobussen
Leerlingen van de scholen die door Bibliobus de Columbus worden bezocht, worden uitgedaagd een taart te maken voor de jarige Bibliobussen. De mooiste inzending wordt beloond met taart voor de hele school. Daarnaast is er een wedstrijd Ontwerp de Bibliobus van de Toekomst. Deelnemers maken kans op een e-reader, een Sterpas of een Basispas. 

Tweede festivaldag in Leuven
Op zaterdag 12 oktober vindt de tweede dag van het festival plaats in Leuven, België. De Leuvense Bibliobus viert namelijk dit jaar zijn 30ste verjaardag. ’s Ochtends is er een programma voor professionals in Museum M. Onderwijsspecialist Ine Wendt van ZB is daar een van de sprekers, ’s middags is er een groot publieksevenement op het Laudeuzeplein waar ook de drie Zeeuwse bibliobussen te bewonderen zijn.