Inschrijving Zeeuwse Boekenprijs 2018 geopend vanaf 15 juni

Gepubliceerd op: 24 mei 2018 10:02

De jaarlijkse inschrijftermijn voor deelname aan de Zeeuwse Boekenprijs (ZBP) is geopend van 15 juni tot 15 juli 2018.

Met 74 inzendingen in 2017 is de Zeeuwse Boekenprijs, na de ECI- en de Libris Literatuurprijs, een grote Nederlandse boekenprijs te noemen die schrijvend Zeeland ook buiten de provincie steeds meer en beter onder de aandacht brengt.

Voorwaarden en reglement
Voorwaarde om mee te doen is dat het boek is verschenen tussen 15 juli 2017 en 15 juli 2018. Onder ‘Zeeuws werk’ wordt begrepen een boek dat oorspronkelijk in het Nederlands of het Zeeuws is geschreven door een Nederlandse of Vlaamse auteur.
Het ingezonden boek moet minstens aan een van de twee volgende voorwaarden voldoen:
a. Het boek gaat over een Zeeuws of over een aan Zeeland gerelateerd onderwerp;
b. Het boek is geschreven door een Zeeuwse- of een uit Zeeland afkomstige auteur.

Het reglement voor deelname aan de Zeeuwse Boekenprijs is te vinden op de website van ZB.

ZBP
Uit de boeken die voor de ZBP in aanmerking komen, kiest de jury in september de longlist (tien titels), vervolgens wordt deze teruggebracht naar een shortlist van vijf boeken. Tijdens het zogenoemde ZBP-beslissingsdiner, wordt er ten slotte één boek gekozen dat naar het oordeel van de jury het meest waardevol is. Dit boek wordt bekroond met de ZBP 2018. Verder deelt de jury enkele ‘Accolades’ uit, bijvoorbeeld aan het Best Uitgegeven Boek, het Beste Jeugdboek of het Beste Debuut.

Jury
De jury van 2018 bestaat uit voorzitter Han Polman (CvdK), secretaris Anya Marinissen (vakreferent literatuur ZB), Perry Moree (directeur ZB), Carolijn Visser (auteur en winnaar 2017), Jan van Damme (redacteur PZC) en Tiny Polderman (kenner van en schrijver over de Zeeuwse (cultuur-)geschiedenis).

PZC publieksprijs en Prijs van de Zeeuwse Boekhandel
De winnaar van de in 2009 ingestelde PZC-Publiekprijs is degene die via een stemming op de website van de PZC de meeste stemmen weet te vergaren. De Zeeuwse boekhandelaren kennen aan een Zeeuwse auteur of uitgever de Prijs van de Zeeuwse Boekhandel toe.

Uitreiking ZBP
Traditioneel wordt de winnaar van de ZBP feestelijk bekendgemaakt in de ZB tijdens de Week van het Zeeuwse Boek. Dit jaar is dat op zaterdagavond 3 november.

Aanmelden

Aanmelden gaat via de website van ZB vanaf 15 juni. De aanmelding is pas officieel als er naast de digitale inschrijving zes exemplaren van het boek worden toegestuurd aan ZB| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland, t.a.v. Anya Marinissen, Kousteensedijk 7, 4331 JE Middelburg, onder vermelding van Zeeuwse Boekenprijs.