Inschrijving jubileumeditie Zeeuwse Boekenprijs 2022 opent 15 juni

Gepubliceerd op: 3 juni 2022 09:59

ZBP2022

De jaarlijkse inschrijftermijn voor deelname aan de Zeeuwse Boekenprijs (ZBP) is geopend van 15 juni t/m 15 juli 2022.

Dit jaar viert de Zeeuwse Boekenprijs een jubileum. De ZBP bestaat 20 jaar! ‘We zijn trots dat Zeeland al zo lang een eigen boekenprijs heeft. Dat is uniek in Nederland.’ zegt secretaris Marina Polderman.
Ter gelegenheid van het twintigjarig jubileum verschijnt er een aflevering van de ZB-reeks Perfectum-Praesens-Futurum (PPF) waarin de winnaars van de Zeeuwse Boekenprijs hun favoriete Zeeuwse boek presenteren. Alle inzenders ontvangen dit.

Voorwaarden en reglement
Voorwaarde om mee te doen is dat het boek is verschenen tussen 15 juli 2021 en 15 juli 2022. Onder ‘Zeeuws werk’ wordt een boek verstaan dat oorspronkelijk in het Nederlands of het Zeeuws is geschreven door een Nederlandse of Vlaamse auteur. Lees meer.

PZC Publieksprijs
Ook dit jaar wordt de PZC Publieksprijs uitgereikt. Hiervoor kan het publiek een aantal weken voorafgaand aan de prijsuitreiking een stem uitbrengen. Alle inzendingen komen hiervoor in aanmerking. De schrijver met de meeste stemmen wint de prijs.

Jury
De jury van 2022 bestaat uit voorzitter Han Polman (CvdK), secretaris Marina Polderman, Perry Moree (directeur ZB), Wim Hofman (winnaar ZBP 2021), Angélique Duijndam (voorzitter Keti Koti Zeeland), Nellianne van Schaik (docent Nederlands op het Calvijn College) en Jan van Damme (cultureel journalist).

Uitreiking ZBP
De winnaar van de ZBP wordt op dinsdagavond 1 november 2022 bekendgemaakt. Dat is tevens de aanvang van de Week van het Zeeuwse Boek. De Zeeuwse boekhandelaren kennen deze avond de Prijs van de Zeeuwse Boekhandel toe. Dit kan bijvoorbeeld een Zeeuwse auteur of uitgever zijn.