Franca Treur wint Zeeuwse Boekenprijs 2018

Gepubliceerd op: 5 november 2018 09:02

In ZB| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland is zaterdagavond 3 november tijdens een feestelijk programma de Zeeuwse Boekenprijs 2018 uitgereikt. De winnaar is Franca Treur met de roman Hoor nu mijn stem (Uitgeverij Prometheus). De auteur ontving een bedrag van 1000 euro en een kunstwerk van de hand van de Zeeuwse kunstenaar Willy Leijnse.

Genomineerden

Andere genomineerden voor de ZBP 2018 waren Flora Zeelandica, onder red. van Peter L. Meininger, Middelburg gezicht van de stad, onder red. van Jeanine Dekker, Til mij op met 1000 vogels van Sander Kooistra en De meid van Marlies Allewijn.

Prijzen

Naast de Zeeuwse Boekenprijs werden door de jury drie Accolades uitgereikt. Dit zijn extra waarderingen voor deelnemende boeken. Elk boek komt hiervoor in aanmerking, ook al staat het niet op de long- of shortlist.

  • Beste Wetenschappelijke Uitgave: Flora Zeelandica, onder red. van Peter L. Meininger
  • Beste Debuut: Til mij op met 1000 vogels van Sander Kooistra
  • Beste Jeugdboek: Boer Boris ei vekantie, van Ted van Lieshout, in een Zeeuwse vertaling van Engel Reinhout

Behalve de ZBP 2018 en de Accolades werden er nog twee gerelateerde prijzen uitgereikt:
De Prijs van de Zeeuwse Boekhandel, een oeuvreprijs voor een Zeeuwse auteur. Winnaar is presentator Remco van Schellen van Omroep Zeeland. En De PZC Publieksprijs, waarvoor het publiek de afgelopen weken kon stemmen via de website van de PZC. De winnaar is: Karlijn de Splenter met Weitjerock 10.

Jury

De jury van 2018 bestond uit: Han Polman, commissaris van de Koning en voorzitter; Anya Marinissen, vakreferent literatuur ZB en secretaris, Perry Moree, directeur ZB| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland, Jan van Damme, redacteur PZC, Tiny Polderman, kenner van en schrijver over Zeeuwse (cultuur)geschiedenis en Carolijn Visser, winnaar 2017.