Expositie in de ZB over 40 jaar vrouwengeschiedenis: ‘Herstory’

Gepubliceerd op: 23 februari 2022 10:41

In de Leeshoek op de eerste verdieping van de ZB is van 1 maart tot en met 2 april 2022 de tentoonstelling ‘Herstory’ van de Zeeuwse Wereldvrouwen te bekijken.

De expositie bestaat uit 12 banieren, over de periode van 1980 tot 2022.

De afgelopen 40 jaar, is er veel gebeurd rond vrouwenrechten. Helaas vinden er nog steeds schendingen van vrouwenrechten plaats. Door de recente ontwikkelingen rond de misbruikschandalen in Nederland is er daarom een actuele banier aan de tentoonstelling toegevoegd.

Herstory is een term voor geschiedenis geschreven vanuit een feministisch perspectief en met de nadruk op de rol van vrouwen, of verteld vanuit het oogpunt van een vrouw. Wie kent Aletta Jacobs nog? Dankzij haar strijd kregen vrouwen in 1919 kiesrecht. En wat betekende de tweede feministische golf voor vrouwen?

Zeeuwse Wereldvrouwen

Jessica Stein, grondlegger van de Zeeuwse Wereldvrouwen, is sinds de jaren 80 actief in de vrouwenbeweging. Zij nam zich voor alles vast te leggen en te bewaren om later aan het gemeentearchief te schenken.

De komst van vluchtelingen op Schouwen-Duiveland in de jaren 90 bracht de activiteiten van Wereldvrouwen in een stroomversnelling. Jessica bezocht de vrouwen in het AZC en nodigde hen uit om deel te nemen. Zo ontstond de unieke formule van Zeeuwse Wereldvrouwen en ook Wereldmeiden.
 

Deze expositie was in 2020 kort te zien in de ZB als onderdeel van de Zeeuwse Internationale Vrouwendag, Kracht in Crisis.