Einde fysiek Toeristisch Informatiepunt in Vlissingen

Gepubliceerd op: 29 juli 2022 09:15

De pilot van een fysiek Toeristisch Informatiepunt gevestigd in de ZB Bibliotheek in Zeeland (ZB) in Vlissingen is beëindigd.

De gemeente Vlissingen wil de toerist vooral digitaal verleiden om naar de stad te komen. Verder vormen ondernemers en inwoners ambassadeurs van de stad, aldus de in 2020 vastgestelde Toeristische visie. De ZB blijft wel Infopunt van toeristisch foldermateriaal.

M. van Wijnen van de ZB zag het afgelopen jaar honderden toeristen binnenlopen. ‘De Bibliotheek is bij uitstek een plek waar we naast inwoners ook vaak toeristen ontvangen. De meeste toeristen komen voor een plattegrond van de stad en wandel- of fietsroutes in de buurt. Een papieren kaart navigeert vaak prettiger dan turen op een klein beeldscherm. Daarnaast krijgen we veel vragen over attracties en accommodaties. Bibliotheekmedewerkers komen uit de omgeving en fungeren ook meteen als ambassadeur.
Met het wegvallen van het VVV is er nu geen fysiek punt meer in de stad waar de toerist terecht kan voor informatie in de buurt. Ook is er geen toeristische website die volledig is en actief bij wordt gehouden.’

In 2019 koos de gemeente o.a. voor een fysiek punt in de ZB vanwege haar ruime openingstijden. Daarnaast ligt het centraal ten opzichte van een groot parkeerterrein, binnenstad en boulevards. M. van Wijnen: ‘Onze medewerkers zijn getraind om mensen informatie te verstrekken over allerlei onderwerpen. Ze kunnen daar ook ruim de tijd voor nemen. De afgelopen periode hebben zij zich extra verdiept in de toeristische attracties en voorzieningen in Vlissingen om de toerist nog beter te kunnen informeren.‘

Achtergrond

In 2019 besloot het college van de gemeente Vlissingen om een fysiek toeristisch informatiepunt als pilot te integreren in de ZB in Vlissingen. Aanleiding was het stopzetten van de samenwerking met VVV Zeeland. De gemeente werd zelf verantwoordelijk voor het toeristisch gastheerschap. De ZB startte op verzoek van de gemeente een pilot project dat zou lopen tot 31 december 2020. Wegens corona werd de pilot verlengd tot 31 oktober 2021. Ondertussen is bekend dat een fysiek informatiepunt voor toeristen niet past binnen de Vlissingse Toeristische Visie van de gemeente.