Drie exposities van portretten in de ZB

Gepubliceerd op: 31 augustus 2021 10:50

In september en oktober heeft ZB Bibliotheek van Zeeland (ZB) aan de Kousteensedijk 7 in Middelburg drie verschillende exposities van portretten in huis.

Op de eerste verdieping zijn de exposities ‘Moeders en Dochters’ van Toon van Daalen en ‘Embroidered and Felted’ van Sahar te zien en in het souterrain de expositie ‘Faces of Europe’.

Expositie ‘Moeders en Dochters’

In de periode van februari 2018 tot oktober 2019 heeft Toon van Daalen gewerkt aan zijn fotoproject ‘Moeders en Dochters’, een vervolg van zijn eerdere project ‘Vaders en Zonen’, dat hij begon om zichzelf te leren mensen te portretteren. Uiteindelijk groeiden beide projecten samen uit tot een overzicht van 54 families met portretten van ruim 180 Zeeuwse vrouwen en mannen. Doordat de mensen thuis zijn gefotografeerd zijn er series familieportretten ontstaan. Portretten van mensen zoals ze zijn: naturel. Van beide projecten zijn ook boeken verschenen.

Expositie ‘Embroidered and Felted’

Deze expositie bestaat uit borduurwerk en vilt. De werken zijn gemaakt door Sahar, afkomstig uit Iran, waar zij afstudeerde aan de kunstacademie. Het meeste werk is geïnspireerd door de natuur. De materialen waarmee zij werkt zijn draad en wol.

Expositie ‘Faces of Europe’

In verband met het Duitse presidentschap in de EU heeft de fotograaf Carsten Sander de opdracht gekregen om portretopnames van mensen in alle lidstaten van de EU te maken. Dit project heet ‘Faces of Europe’ en bestaat uit portretten van 50 bij 70 cm. De expositie wordt officieel geopend op 14 september, in de Europaweek in Middelburg.