De vogels van Hans Warren (1921-2001)

Gepubliceerd op: 26 november 2021 14:49

ZB Bibliotheek van Zeeland (ZB) brengt onder de titel Hans Warren: tekenaar, bewonderaar, vogelaar deel IX in de PPF-reeks (Perfectum-Praesens-Futurum) uit.

Auteur is Chiel Jacobusse, tot voor kort medewerker van Het Zeeuwse Landschap en gewaardeerd auteur over de Zeeuwse flora en fauna. Hij gaat in op de liefde voor natuur en landschap van de jonge Hans Warren en vergelijkt de avifauna van toen met nu.

Hans Warren

Hans Warren (1921-2001) kennen we vooral als schrijver van romans en gedichten, als literair criticus en vertaler. Zijn grootste bekendheid kreeg hij met zijn Geheim Dagboek, een reeks van 22 dagboeken over de periode 1942-2001. Veel minder bekend is dat Hans Warren ook een goede amateur-ornitholoog was, een vogelkenner, en een begenadigd tekenaar van deze dieren. Deze liefde voor vogels begint in de Kaloot, het toen nog ongerepte natuurgebied tussen Borssele en Rammekens, waar zijn ouderlijk huis stond en waar hij de eerste 25 jaar van zijn leven woonde. 'Het verloren paradijs van mijn jeugd', zoals hij het later eens verwoordde.

Collectie Hans Warren

In dit boekje is er aandacht voor Hans Warren als vogelman en vogeltekenaar. En heb je het over vogels dan is Chiel Jacobusse, vermaard kenner van de Zeeuwse flora en fauna, de aangewezen persoon om daar boeiend over te vertellen. Ter illustratie van zijn verhaal kon hij dankbaar gebruik maken van de vele door Warren nagelaten tekeningen, die veelal nog nooit het daglicht hebben gezien. De tekeningen maken deel uit van de nalatenschap van Warren die als Collectie Hans Warren in de ZB wordt bewaard. Actueel in het boekje is de vergelijking tussen de vogeltellingen van Warren en recente gegevens.

Dit deel in de PPF-reeks kwam tot stand door een gift van de Stichting Vrienden van de ZB en is vanaf 29 november verkrijgbaar bij de Klantenservice van de ZB in Middelburg.

PPF-reeks