Danischa Bah is voorleeskampioen van de provincie Zeeland

Gepubliceerd op: 20 april 2023 12:26

Danischa Bah van Basisschool Cypressenhof uit Middelburg heeft op 19 april 2023 de provinciale finale van De Nationale Voorleeswedstrijd gewonnen.

Op 24 mei aanstaande gaat Danischa de provincie Zeeland vertegenwoordigen tijdens de 30e landelijke finale van De Nationale Voorleeswedstrijd in Utrecht. Als Danischa Bah wint mag zij zich een jaar lang De Nationale Voorleeskampioen en Kinderdirecteur 2023 van het Kinderboekenmuseum noemen.

Provinciaal voorleeskampioen word je niet zomaar. Danischa heeft het in de voorrondes moeten opnemen tegen maar liefst 90 kinderen uit de provincie. Eerst op school, daarna in de lokale en regionale finales in de Bibliotheek en vervolgens tijdens de provinciale finale. De jury zei over Danischa ‘Danischa had de beste uitstralingen en de meeste punten gescoord. Ze las voor met een heel mooi ritme en wist op de juiste momenten het tempo aan te passen’. Danischa las voor uit Serafina en de zwarte mantel van Robert Beatty.

Agnes Crans van ZB Bibliotheek van Zeeland die de provinciale finale organiseerde, hoopt net als Danischa dat zíj op 24 mei tot nieuwe Nationale Voorleeskampioen wordt gekroond. Als de beker naar Zeeland komt is dat een hele eer: de provincie levert dan de beste voorlezer van Nederland die ook nog een jaar lang kinderdirecteur wordt van het Kinderboekenmuseum. In het 30-jarige bestaan van De Nationale Voorleeswedstrijd heeft één keer eerder een kandidaat uit Zeeland de landelijke titel gewonnen. Dat was Guus Janse die vorig jaar de titel won en dit jaar de prijs mocht uitreiken aan Danischa.

Op 24 mei neemt de kampioen uit Zeeland het op tegen de voorleeskampioenen Uit de elf overige provincies. De finale wordt gepresenteerd door Edson da Graca.

De Nationale Voorleeswedstrijd

De Nationale Voorleeswedstrijd is een leesbevorderingscampagne van Stichting Lezen in samenwerking met de Bibliotheken. De betrokken organisaties willen met de wedstrijd een breed publiek laten zien dat (voor)lezen niet alleen belangrijk, maar vooral ook erg leuk is. 
De Nationale Voorleeswedstrijd wordt mede mogelijk gemaakt door Nederlandse Boekenbon BV.

Meer informatie over de Nationale Voorleeswedstrijd