Brugklassers SSG Nehalennia op Wereldreis door Middelburg

Gepubliceerd op: 1 juli 2022 13:00

In Middelburg is een groot deel van de wereld terug te vinden. Ruim 200 leerlingen van Nehalennia SSG gaan dat ervaren tijdens de Wereldreis door Middelburg.

ZB Bibliotheek van Zeeland (ZB) heeft deze ‘reis’ voor hen uitgestippeld op woensdag 13 juli 2022. Leerlingen ervaren hoe invloeden uit de hele wereld de stad Middelburg mede gevormd hebben. Naast migratie in de Middelburgse geschiedenis, is er ook aandacht voor het thema migratie anno nu.

Fietsroute langs cultuurhistorische halteplaatsen

De leerlingen gaan in kleine groepjes met een begeleider op pad. Een fietsroute leidt hen langs verrassende cultuurhistorische ‘halteplaatsen’. Bij Stichting Vluchtelingenwerk gaan ze in gesprek met nieuwkomers en met het COA krijgen ze een rondleiding door het AZC Middelburg. Verder brengen ze een bezoek aan het Leger des Heils, de Yildirim Beyazit Moskee, het Zeeuws Archief, het Slavernijmonument op de Balans, het Stadskantoor en Amnesty International in de ZB. Stichting Welzijn Middelburg laat de leerlingen een jongerencentrum zien en het Anti Discriminatie Bureau Zeeland bekijkt en bespreekt met de jongeren de documentaire Allemaal Mensen. Rapper Cycz geeft in de ZB een introductie-workshop.

Middelburg

Middelburg is en was een stad met aantrekkingskracht. Door de eeuwen heen vestigden zich hier Noormannen, Hugenoten, Joden, Molukkers en vele andere bevolkingsgroepen. Van de Romeinen tot de huidige asielzoekers kent Middelburg migranten die samen met de Zeeuwse bevolking Middelburg maakten tot wat het nu is.

 

 

 

De Wereldreis door Middelburg wordt mogelijk gemaakt door de Gemeente Middelburg, Europe Direct en maakt onderdeel uit van Four Freedoms Door Het Jaar Heen.