Bekijk online lezing broeder Dieleman

Gepubliceerd op: 13 januari 2022 14:49

Op maandag 24 januari geeft broeder Dieleman een optreden in de ZB in Middelburg. De lezing sluit aan bij zijn tentoonstelling ‘Archief Johan de Vries’ waarin hij in woord, beeld en geluid zijn onderzoek naar de Terneuzense folklorist Johan de Vries (1896-1989), bekend van het boek ‘Het spookte in Zeeuws-Vlaanderen’, verbeeldt. In het optreden worden de figuren uit de volksverhalen; Jane Pape, Dirk van Drongelen en Dokter Hartman van Zaamslag, door Dieleman tot leven gebracht.

Broeder Dieleman exposeert in Middelburg

Johan de Vries

Tot en met 5 februari 2022 exposeert broeder Dieleman namens het project Artist in Performance in de ZB in Middelburg. In de tentoonstelling ‘Archief Johan de Vries’ brengt Dieleman een ode aan de oude verhalen uit de klassieker ‘Het spookte in Zeeuws-Vlaanderen’. Broeder Dieleman wil met zijn onderzoek het Zeeuwse publiek kennis laten maken met de bronnen, materialen en beelden die in de collecties van onder meer ZB liggen opgeslagen.

Het werk van De Vries is voor broeder Dieleman een bron van inspiratie geweest. Hij verwerkte de verhalen uit ‘Het spookte in Zeeuws-Vlaanderen’ in liedjes en toerde met een theatershow waarin hij over Johan de Vries vertelde en de figuren uit de volksverhalen bezong. Daar is het niet bij gebleven, Dieleman heeft samen met de erven De Vries veel materiaal verzameld. Diep verstopt bij onder andere ZB en het Zeeuws Archief liggen nog vele geluidsbanden en duizenden dia’s die De Vries tijdens zijn leven maakte.

In de tentoonstelling ‘Archief Johan de Vries’ maakt Dieleman dit onderzoek toegankelijk voor een nieuw publiek. Broeder Dieleman: ‘Johan de Vries had van kinds af aan een enorme liefde voor de streek, het landschap en de cultuur van Zeeuws-Vlaanderen. Hij legde een archief aan vol rijk materiaal voor latere generaties dat nu ligt te verpieteren. Ik hoop op hernieuwde aandacht voor zijn werk en persoon, en voor de cultuur waar ik ook in opgroeide. Hopelijk komt er nog meer boven water, er zouden nog duizenden foto’s moeten zijn, maar die zijn waarschijnlijk her en der verspreid geraakt.’

Broeder Dieleman
Muzikant en kunstenaar broeder Dieleman is het alter ego van Tonnie Dieleman. In 2012 bracht hij zijn debuutalbum Alles Is ijdelheid uit, waarmee hij door heel Nederland toerde. Zeeland en zijn Zeeuws-Vlaamse-afkomst spelen een grote rol in zijn muziek. Dieleman maakt in zijn liedjes en beeldend werk gebruik van cultureel erfgoed uit zijn directe omgeving om antwoord te zoeken op wie we zijn als gemeenschap en wat onze geschiedenis ons nu nog kan vertellen.

Dit project is mede mogelijk gemaakt door Fonds Podiumkunsten.

Foto Johan de Vies: fotograaf Jacqueline Midavaine, ZB Beeldbank Zeeland, recordnr 098253