Black Achievement Month

Gepubliceerd op: 14 september 2021 12:20

De derde editie van de Black Achievement Month (BAM) in Zeeland start op vrijdagavond 1 oktober met een exclusieve Urban Masterclass door spoken word artist Elten Kiene in het MuZEEum in Vlissingen. Een avond voor jongeren die bezig zijn met (rap)teksten schrijven, of dat willen leren.

Het programma start om 17.00 uur. Deelname is gratis, aanmelden is verplicht via: info@popaanzee.nl. Deze masterclass van Popaanzee is het startschot voor een gevarieerd cultuurprogramma waarbij veel ruimte is voor de jeugd en gekleurd talent.

Foto Elten Kiene door Joel Frijhof

Dalilla Hermans in gesprek over racisme en ongelijkheid

Ieder jaar nodigt ZB Bibliotheek van Zeeland (ZB) een auteur uit om een novelle te schrijven over vrijheid en verdraagzaamheid. Dit jaar verbindt de Vlaamse auteur en journalist Dalilla Hermans haar naam aan de Literaire Tocht. In het kader van de Black Achievement Month schreef zij de novelle ‘Zero’ en gaat daarover van 4 t/m 8 oktober 2021 in gesprek met leerlingen van het voortgezet- en middelbaar beroepsonderwijs. Op 6 oktober verzorgt ze in het kader van de Kinderboekenweek een speciale voorleesactiviteit in ZB Vlissingen.

Lezingen in de klas
Hermans verzorgt tijdens de Literaire Tocht onder andere lezingen bij Mbo Scalda in Middelburg, Goese Lyceum in Goes, Nehalennia en CSW in Middelburg en Scheldemond College in Vlissingen.

Voorleesactiviteit
Daarnaast is er op woensdag 6 oktober een speciale voorleesactiviteit in het kader van de Kinderboekenweek in ZB, Spuikomweg 7 in Vlissingen. Van 15.30 tot 16.30 uur leest Dalilla Hermans voor uit haar prentenboek Brown Girl Magic en vertelt over hoe het is om schrijfster te zijn. Na afloop kunnen kinderen door middel van een green screen in één van de platen van het boek ‘meespelen’. Toegang is gratis, aanmelden is verplicht.

De Literaire Tocht maakt deel uit van Four Freedoms Door Het Jaar Heen en wordt mede mogelijk gemaakt door Provincie Zeeland. Meer informatie? Ga naar fourfreedoms.nl

Dansvoorstelling

De voorstelling TINTEN van AYA gaat over racisme en is op woensdag 13 oktober om 19.30 uur te zien in Schouwburg Middelburg. In de voorstelling nemen drie dansers het publiek op een eerlijke en kwetsbare manier mee in hun eigen persoonlijke verhaal. Kaarten: €7,50. Reserveren kan via de agenda op dezb.nl

Dansprogramma door heel Zeeland
Van 11 t/m 24 oktober bezoekt AYA zes VO scholen met de klassenvoorstelling TINTEN: CSW van de Perre en Nehalennia Breeweg in Middelburg, Reynaertcollege in Hulst, Lodewijk College in Terneuzen, Goese Lyceum Oranjeweg in Goes. Daarnaast geeft AYA in dezelfde periode gastlessen op de volgende dansscholen: Jes Dance Center in Terneuzen, Balletschool Middelburg en Balletschool Suzanne de Jong in Middelburg, Elly Geelhoed Ballet in Zierikzee, Balletstudio Free in Goes en Balletschool Petrella Lion in Axel.

‘Martin Luther King vs. The FBI’

Cinema Middelburg vertoont donderdag 14 oktober de documentaire ‘Martin Luther King vs. The FBI’. Regisseur Sam Pollard toont in deze documentaire hoe de vreedzame voorvechter van de Afro-Amerikaanse burgerrechtenbeweging Martin Luther King Jr, kort na zijn beroemde 'I have a dream'-speech door de FBI werd aangemerkt als gevaar voor de toekomst van Amerika. Aanvang 20.00 uur

Healing Wandeling door Vlissingen

Je kunt op zondag 24 oktober mee op Healing Wandeling door Vlissingen. Deze wandeling is een initiatief van Diaspora Wellhouse en Keti Koti Zeeland en start om 11.00 uur.

Afsluiting Black Achievement Month in Vlissingen

Keti Koti Zeeland en Urban Umbrella organiseren in samenwerking met Popaanzee op zondag 31 oktober een programma met opkomend en gekleurd talent. Dit muzikale en culturele programma voor en door jongeren vindt op meerdere locaties in Vlissingen plaats en is tevens de afsluiting van de Black Achievement Month (BAM) in Zeeland.

Locatie Boekhandel ’t Spui 
Spoken Word artiest Elten Kiene keert terug naar Zeeland voor een exclusief optreden. Elten Kiene is spoken word-artiest, presentator, organisator en workshopdocent. Het samenbrengen van verschillende werelden, met de woordkunst als belangrijkste onderdeel, loopt als een rode draad door al zijn werkzaamheden. Kiene won in 2020 de Cultuurprijs Zuid-Holland.

Schrijver, dichter, rapper Michael van Oostende opent het programma met voordrachten van zijn laatste project ‘Levenslust’. De uit Vlissingen afkomstige Suzanne Krijger won begin deze maand de Landelijke Finale van Kunstbende, in de categorie Taal, met haar spoken word en komt ons verrassen met haar teksten. Het programma start om 15.30 uur in Boekhandel ’t Spui in Vlissingen. Toegang is gratis.

Locatie De Kazematten 
Donson en Young Villian presenteren in de Kazematten hun samenwerkingsproject Fuego. Deze drie muzikanten uit de Zeeuwse rap- en hiphopwereld werkten samen met producer Chello aan deze nieuwe EP. Fuego bestaat uit vijf nummers, waarvan 'Staycation' de eerste single is. Aansluitend kunnen jongeren het kunstproject met silent disco ‘Tijdloos’ met Dj Astyl van Keti Koti Zeeland en Urban Umbrella bezoeken. Het programma in de Kazematten start om 16.30 uur. Toegang is gratis (vanaf 12 jaar).

Over de Black Achievement Month

BAM is een jaarlijks Nederlands evenement in oktober dat ‘Black Achievers’ (zwarte Nederlanders) en hun bijdrage aan de Nederlandse samenleving bij een breed publiek onder de aandacht brengt. Een rijk programma met exposities, performances, films, voorstellingen en educatieve activiteiten om samen gekleurd talent en ‘nieuwe’ verhalen voor het voetlicht te brengen. BAM wordt in Zeeland georganiseerd door ZB Bibliotheek van Zeeland (ZB), Stichting Slavernij-monumenten Zeeland en Provincie Zeeland in het kader van Four Freedoms Door Het Jaar Heen.