Nieuwsoverzicht ZB| Bibliotheek

Resultaat 41 - 50 (van 54)

 • Kostbare boeken logeren in Middelburg

  17 december 2018

  Een voorraad kostbare boeken uit het Rotterdamse museum Boijmans Van Beuningen zal een aantal jaren tijdelijk in ZB| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland verblijven.

  Bekijk details van Kostbare boeken logeren in Middelburg

 • Nieuwe uitgave ZB: Dichter bij Cats

  27 november 2018

  In 2018 was het 400 jaar geleden dat de zeventiende-eeuwse Zeeuwse dichter en staatsman Jacob Cats debuteerde met Sinne- en minnebeelden, het beroemde emblemataboek. Deze eerste druk uit 1618 bevindt zich in de collectie van ZB. Het jubileum was dit jaar aanleiding voor een reeks lezingen en muzikale optredens in samenwerking met culturele organisaties op verschillende plaatsen in Zeeland. Tijdens de jaarlijkse middag in ZB van de Stichting Vrienden van de Zeeuwse Bibliotheek, werd de uitgave ‘Dichter...

  Bekijk details van Nieuwe uitgave ZB: Dichter bij Cats

 • Van Raas tot Rico

  26 oktober 2018

  In zestien boeiende verhalen schetst Peter de Jonge in Van Raas tot Rico geheel verschillende, onbekende aspecten uit het leven van Zeeuwse topsporters. 'Van Raas tot Rico' is uitgebracht met de medewerking van ZB.

  Bekijk details van Van Raas tot Rico

 • Oudste krant van Zeeland in Krantenbank Zeeland

  23 juli 2018

  De tot op heden oudst bekende Zeeuwse krant is onlangs opgedoken: de Zeelantsche en Haechsche Post-Tijdinghe van 27 augustus 1666. De krant is daarmee bijna honderd jaar ouder dan de oudste Middelburgsche Courant (1758). Zierikzeeënaar Erik van der Doe, werkzaam voor de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag, vond de krant uit 1666 in The National Archives in Kew (Londen). De krant is opgenomen in Krantenbank Zeeland van ZB.

  Bekijk details van Oudste krant van Zeeland in Krantenbank Zeeland

 • Jacob Cats 400 jaar dichterschap

  28 juni 2018

  In 2018 is het 400 jaar geleden dat de zeventiende-eeuwse Zeeuwse dichter en staatsman Jacob Cats debuteerde met Sinne- en Minnebeelden, het beroemde emblemataboek. Deze eerste druk uit 1618 bevindt zich in de collectie van ZB. Het jubileum is deze zomer aanleiding voor een reeks activiteiten op verschillende plekken in Zeeland, om deze beroemde dichter te herdenken.

  Bekijk details van Jacob Cats 400 jaar dichterschap

 • Nieuwe uitgave ZB: Zeeuws dozijn

  7 juni 2018

  Op 7 juni is de nieuwe bestuurskamer van ZB officieel geopend door Els Kloek en Marlies Allewijn. Zij onthulden twaalf portretten van belangrijke vrouwen uit de Zeeuwse geschiedenis die hier een plaats hebben gekregen. Ter gelegenheid van de opening presenteerde ZB de door directeur Perry Moree en vakreferent literatuur Anya Marinissen geschreven portretten in de uitgave Zeeuws dozijn. Portretten van sterke vrouwen, deel III in de ZB-reeks Perfectum-Praesens-Futurum (PPF).

  Bekijk details van Nieuwe uitgave ZB: Zeeuws dozijn

 • Ontdek je favoriete films op Filmbieb.nl

  13 maart 2018

  Muziekweb presenteert een nieuwe site: filmbieb.nl. Alle leden van Bibliotheken in Nederland kunnen via Filmbieb film-dvd’s lenen. Ook kan je via de site trailers bekijken en achtergrondinformatie vinden over de films en series.

  Bekijk details van Ontdek je favoriete films op Filmbieb.nl

 • Krantenbank Zeeland bestaat 10 jaar

  16 januari 2018

  Op 16 januari 2008 werd Krantenbank Zeeland gelanceerd. In samenwerking met gemeentearchief Schouwen-Duiveland werden toen de tien jaar daarvoor opgeheven Zierikzeesche Nieuwsbode en de nog oudere Zierikzeesche Courant aangeboden. Krantenbank Zeeland bevatte bij de start ongeveer 175.000 pagina’s. In tien jaar tijd is dat gegroeid tot het een aantal van 2,16 miljoen pagina’s. Daarmee behoort Krantenbank Zeeland tot de grootste vijf krantenbanken van Nederland.

  Bekijk details van Krantenbank Zeeland bestaat 10 jaar

 • Gors en ZB starten samenwerking

  30 augustus 2017

  ZB en gehandicaptenzorgorganisatie Gors beginnen op 1 september 2017 met een nieuwe samenwerking. Beide organisaties vinden maatschappelijke betrokkenheid en participatie erg belangrijk. Dit heeft geleid tot een nieuw initiatief. Mensen met een beperking zullen de medewerkers van ZB gaan ondersteunen door het uitvoeren van verschillende taken. Denk hierbij aan het werken in het magazijn, plastificeren van boeken, interne post verzorgen en het onderhouden van machines.

  Bekijk details van Gors en ZB starten samenwerking

 • Opening ZB| Bibliotheek Vlissingen in CCXL

  28 augustus 2017

  Op vrijdag 8 september opent ZB| Bibliotheek Vlissingen voor het eerst haar deuren in CCXL aan de Spuikomweg 7 om 12.00 uur. De afgelopen weken is hard gewerkt aan een nieuwe Bibliotheek die dagelijks open zal zijn voor publiek van 10.00 - 22.00 uur. Doordeweeks en op zaterdagochtend zijn er op gezette tijden bibliotheekmedewerkers aanwezig voor hulp en ondersteuning.

  Bekijk details van Opening ZB| Bibliotheek Vlissingen in CCXL