Nieuwsoverzicht ZB

Resultaat 151 - 160 (van 166)

 • Ørsted en ZB gaan samenwerken Bekijk details

  1 februari 2019

  Energiebedrijf Ørsted en ZB| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland gaan samenwerken op het gebied van voorlichting en educatie. De start van de samenwerking wordt dinsdag 5 februari gevierd met de presentatie van een kinderboek over klimaatverandering.

 • Zeeuws Weerzien, de krant vol herinneringen Bekijk details

  11 januari 2019

  Op woensdag 16 januari reiken gedeputeerde A.J. van der Maas en burgemeester R.J. van der Zwaag het officiële eerste nummer van de krant ‘Zeeuws Weerzien’ uit in zorg- en verpleegcentrum Nieuw-Sandenburgh in Veere.

 • Kostbare boeken logeren in Middelburg Bekijk details

  17 december 2018

  Een voorraad kostbare boeken uit het Rotterdamse museum Boijmans Van Beuningen zal een aantal jaren tijdelijk in ZB| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland verblijven.

 • Nieuwe uitgave ZB: Dichter bij Cats Bekijk details

  27 november 2018

  In 2018 was het 400 jaar geleden dat de zeventiende-eeuwse Zeeuwse dichter en staatsman Jacob Cats debuteerde met Sinne- en minnebeelden, het beroemde emblemataboek. Deze eerste druk uit 1618 bevindt zich in de collectie van ZB. Het jubileum was dit jaar aanleiding voor een reeks lezingen en muzikale optredens in samenwerking met culturele organisaties op verschillende plaatsen in Zeeland. Tijdens de jaarlijkse middag in ZB van de Stichting Vrienden van de Zeeuwse Bibliotheek, werd de uitgave ‘Dichter...

 • Van Raas tot Rico Bekijk details

  26 oktober 2018

  In zestien boeiende verhalen schetst Peter de Jonge in Van Raas tot Rico geheel verschillende, onbekende aspecten uit het leven van Zeeuwse topsporters. 'Van Raas tot Rico' is uitgebracht met de medewerking van ZB.

 • Oudste krant van Zeeland in Krantenbank Zeeland Bekijk details

  23 juli 2018

  De tot op heden oudst bekende Zeeuwse krant is onlangs opgedoken: de Zeelantsche en Haechsche Post-Tijdinghe van 27 augustus 1666. De krant is daarmee bijna honderd jaar ouder dan de oudste Middelburgsche Courant (1758). Zierikzeeënaar Erik van der Doe, werkzaam voor de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag, vond de krant uit 1666 in The National Archives in Kew (Londen). De krant is opgenomen in Krantenbank Zeeland van ZB.

 • Jacob Cats 400 jaar dichterschap Bekijk details

  28 juni 2018

  In 2018 is het 400 jaar geleden dat de zeventiende-eeuwse Zeeuwse dichter en staatsman Jacob Cats debuteerde met Sinne- en Minnebeelden, het beroemde emblemataboek. Deze eerste druk uit 1618 bevindt zich in de collectie van ZB. Het jubileum is deze zomer aanleiding voor een reeks activiteiten op verschillende plekken in Zeeland, om deze beroemde dichter te herdenken.

 • Nieuwe uitgave ZB: Zeeuws dozijn Bekijk details

  7 juni 2018

  Op 7 juni is de nieuwe bestuurskamer van ZB officieel geopend door Els Kloek en Marlies Allewijn. Zij onthulden twaalf portretten van belangrijke vrouwen uit de Zeeuwse geschiedenis die hier een plaats hebben gekregen. Ter gelegenheid van de opening presenteerde ZB de door directeur Perry Moree en vakreferent literatuur Anya Marinissen geschreven portretten in de uitgave Zeeuws dozijn. Portretten van sterke vrouwen, deel III in de ZB-reeks Perfectum-Praesens-Futurum (PPF).

 • Ontdek je favoriete films op Filmbieb.nl Bekijk details

  13 maart 2018

  Muziekweb presenteert een nieuwe site: filmbieb.nl. Alle leden van Bibliotheken in Nederland kunnen via Filmbieb film-dvd’s lenen. Ook kan je via de site trailers bekijken en achtergrondinformatie vinden over de films en series.

 • Krantenbank Zeeland bestaat 10 jaar Bekijk details

  16 januari 2018

  Op 16 januari 2008 werd Krantenbank Zeeland gelanceerd. In samenwerking met gemeentearchief Schouwen-Duiveland werden toen de tien jaar daarvoor opgeheven Zierikzeesche Nieuwsbode en de nog oudere Zierikzeesche Courant aangeboden. Krantenbank Zeeland bevatte bij de start ongeveer 175.000 pagina’s. In tien jaar tijd is dat gegroeid tot het een aantal van 2,16 miljoen pagina’s. Daarmee behoort Krantenbank Zeeland tot de grootste vijf krantenbanken van Nederland.

Paginanavigatie