‘De Voorleestas’ stimuleert thuis voorlezen

Gepubliceerd op: 16 januari 2020 16:12

Op woensdag 29 januari van 13.30 tot 14.00 uur zal burgemeester van Vlissingen Bas van den Tillaar op de St. Jozefschool, Pablo Picassoplein 121 in Vlissingen na het voorlezen de ouders blij maken met een Voorleestas.

ZB| Bibliotheek Vlissingen start De Nationale Voorleesdagen op 22 januari met het voorleesontbijt. De scholen van De Combinatie krijgen dit jaar iets extra’s voor de ouders en kinderen van groep 1 en 2. Stichting Lezen biedt met steun van Stichting De Versterking 60 scholen (5000 kinderen) de mogelijkheid mee te doen aan project ‘De Voorleestas’. Hiermee wordt het voorlezen thuis extra gestimuleerd. Het betreft scholen in krimpgebieden en anticipeerregio’s die werken met de Bibliotheek op School.

De Voorleestas
Op De Combinatie zal een leesconsulent van ZB| Bibliotheek Vlissingen op 23 januari, 24 januari en 29 januari van 8.30 tot 9.00 uur en op woensdagmiddag 29 januari van 13.30 tot 14.00 uur het prentenboek ‘Moppereend’ voorlezen aan de ouders en de kinderen. Na afloop van deze activiteit krijgen de ouders De Voorleestas mee naar huis voor hun kind.

Thuis voorlezen
Ouders leveren een belangrijke bijdrage aan de leesontwikkeling van hun kinderen. De kans dat kinderen uitgroeien tot lezers is vijf keer groter als ouders een positieve leesopvoeding bieden (Stalpers, 2007).
Tijdens De Nationale Voorleesdagen geven scholen en kinderopvang extra aandacht aan voorlezen. Een uitgelezen moment om ook het voorlezen thuis onder de aandacht te brengen. Niet voor alle kinderen is het vanzelfsprekend om ook thuis voorgelezen te worden. Om dat te stimuleren ontvangen leerlingen op deelnemende scholen De Voorleestas. Hierin zitten aantrekkelijke materialen zoals de mini-editie van het Prentenboek van het Jaar, Moppereend, het voorleesknuffeltje en foldermateriaal om er thuis mee aan de slag te gaan.