De Growroom

Gepubliceerd op: 13 maart 2018 13:43

Een doe-het-zelf voedseltuin in de ZB. De Growroom is een verticale voedseltuin die je volledig zelf kunt bouwen.

Het concept is bedacht door architecten Sine Lindholm, Mads-Ulrik Husum en Space 10, het innovatielab van IKEA. De gedachte achter deze ‘open source’ doe-het-zelf voedseltuin is te werken aan een wereld waarin voedsel lokaal geproduceerd wordt. Want lokaal je eigen groenten, fruit en kruiden verbouwen draagt bij aan een duurzamere samenleving en aan een gezamenlijk gedragen initiatief. Op deze manier kunnen inwoners van steden en dorpen zelf voorzien in hun voedselbehoefte en het milieu ontlasten. 

Het zelf maken van een Growroom sluit daarom perfect aan bij het thema van de Boekenweek 2018: ‘Natuur’, waarvoor Jan Terlouw het Boekenweek essay schreef. ‘Natuurlijk’ is een ode aan de natuur en een vurig pleidooi om de aarde in betere staat achter te laten voor volgende generaties. 

In de Boekenweek 2018 starten we daarom met de bouw van deze verticale voedseltuin in het FabLab van ZB. Samen met studenten, partners en onze eigen groep deelnemers.

Het bouwproces

De manier waarop de Growroom werkt is uniek. Dat komt met name door de vorm. Omdat deze in cirkelvorm is opgebouwd kun je meerdere plantenbakken op elkaar stapelen en zo de ruimte optimaal benutten. De versie van de Growroom die we in het FabLab gaan bouwen wordt ongeveer 2,2 meter hoog en kan door middel van 17 stappen in elkaar worden gezet.

Alle digitale bouwtekeningen worden in samenwerking met onze studenten mediavormgeving (SCALDA) en ruimtelijke vormgeving (CIBAP) aangepast en gedeeld. De voedseltuin kan volledig met de lasersnijder in het FabLab van ZB worden geproduceerd.

Het hout dat gebruikt gaat worden is Ocoume Multiplex van 10 mm dik. Het heeft een FSC keurmerk, wat betekent dat het uit een verantwoord beheerd bos komt en het is zowel voor interieurbouw als exterieurbouw te gebruiken, zodat de Growroom ook prima buiten kan staan.

Door de voedseltuin op wielen te zetten is deze mobiel verplaatsbaar. Bij het bouwen dienen we er wel rekening mee te houden dat de voedseltuin ook makkelijk in delen uit elkaar te halen is.

De boodschappenlijst:
- 13 platen multiplex: 2500mm x 1220mm x 10mm
- 4 platen multiplex: 2500mm x 1220mm x 4mm
- 500 RVS bolkopschroeven:
- 4 zwenkwielen
- Een lasersnijder
- Schroevendraaier
- 2 hamers
- Schuurpapier

Slim tuinieren

Wanneer de Growroom gebouwd is, kunnen we deze gaan vullen met plantjes. En daar hebben we jullie hulp voor nodig. Hoe ? 

• Kom naar de open inloop van het FabLab.

• Breng 3 lege plastic flessen (1 ltr) mee.

• Neem een eigen stekje mee (bijvoorbeeld een moestuintje van de AH).

• Maak in het FabLab je eigen slimme watersysteem met de 3Dprinter en de lasersnijder.

• Neem je 'slimme' plant mee naar huis om deze verder op te kweken.

• Vanaf 23 april kun je je plantje in de Growroom op het plein komen plaatsen.

Voor meer informatie over de Growroom loop dan het FabLab binnen.
Kijk voor de openingstijden op: www.dezb.nl/fablab
Je vindt ons in het souterrain van de ZB.