Nieuwe uitgave ZB: Seneca die was trouwhertige

Gepubliceerd op: 30 oktober 2020 08:55

Nieuwe publicatie in de reeks Perfectum-Praesens-Futurum (PPF) van ZB.

HCA 30 349 Schweinitz Lillo1 bijschrift

Op 5 november verschijnt een nieuw deel in de PPF-reeks van ZB. Het deeltje heeft als titel ‘Seneca die was trouwhertige.’ Het is inmiddels het achtste deel in de reeks Perfectum-Praesens-Futurum. Het boekje bevat een bewerking van drie brieven en een schoonschrift van Zeeuws VOC-personeel uit Bengalen (India) uit de periode 1780-1781.

Overzeese brieven
De brieven werden tijdens de Vierde Engelse Oorlog (1780-1784) buitgemaakt door de Britten tijdens de Slag om de Saldanhabaai in Zuid-Afrika en verdwenen voor ruim twee eeuwen in een Engels archief. In het kader van het project Zee(uw)post van ZB worden veel van deze brieven - die bekend staan als de Sailing Letters - gedigitaliseerd en door vrijwilligers in het huidige Nederlands vertaald. Een gedeelte van dit nieuw ontdekte Zeeuwse erfgoed werd uitgewerkt voor deze uitgave.

Inkijk in privéleven VOC-medewerkers
De privécorrespondentie biedt niet alleen een unieke inkijk in het dagelijks leven van zowel hoge functionarissen, zoals onderkoopman en latere directeur van de VOC-vestiging Hougly Gregory Herklots, maar juist ook van het lagere personeel zoals Jacob Eilbracht. De VOC-medewerkers benadeelden hun werkgever door er verboden privéhandel op na te houden.

Illegale handel
De brieven bevatten vele onderwerpen, zoals de illegale wijn- en bierhandel van de Middelburgse onderkoopman Gregory Herklots, de handel in bier van Jacob Eilbracht, het onheilsbericht dat de vader van de overleden Antonij Cornelis Cramer uit Lillo kreeg van H.F. Klaugwitz, en de vorderingen van Jacob Smit in het schrijven van de Nederlandse taal in zijn schoonschrift. Vooral met dit schoonschrift is een unicum opgedoken in de archieven. Het toont op welke wijze eind achttiende eeuw het alfabet aan boord van een VOC-schip aan de jeugd werd onderwezen.

PPF-reeks

Het boekje is een uitgave van ZB in de PPF-reeks en is gefinancierd door de Stichting Vrienden van ZB. Het is te koop bij de Klantenservice van ZB voor € 6,95.

Johan Francke, ‘Seneca die was trouwhertige.’ Brieven en een schoonschrift van Zeeuws VOC-personeel (1780-1781) (Middelburg: ZB| Bibliotheek van Zeeland, 2020) 80 p.; ill, foto’s, krt, grav.; ISBN 978-90-27151-51-3.