Nederland Leest 2017

Gepubliceerd op: 23 oktober 2017 16:33

Tijdens Nederland Leest (1 t/m 30 november 2017) staat de roman Ik, robot van Isaac Asimov centraal. In de maand november kunnen bibliotheekleden het boek gratis afhalen in de ZB, zolang de voorraad strekt. Het thema van Nederland Leest 2017: Robotica, met schrijfexperiment Ronald Giphart.

Thema Robotica
Robotica is nadrukkelijk een thema dat overal in de maatschappij speelt. Niet alleen technische bedrijven, maar ook zorginstellingen, onderwijsinstellingen, landbouw, culturele instellingen en zelfs de lokale middenstand hebben er mee te maken. De robots waren al een eeuw geleden voorspeld, maar ze komen er nu echt in grote getale. Binnen een jaar zijn zelfrijdende auto’s, bezorgdrones en machines met kunstmatige intelligentie de normaalste zaak van de wereld. En dat terwijl robots in fabrieken en bedrijfsterreinen natuurlijk al tientallen jaren bestaan. Tegenwoordig worden krantenartikelen al door robots geschreven. Waar eindigt dit? In een zonnige toekomst of is dit juist het begin van het einde van de mens? Wat staat ons de komende jaren te wachten?

Ronald Giphart
Speciaal voor Nederland Leest 2017 ging de auteur Ronald Giphart in samenwerking met het Meertens Instituut een groot experiment aan: kun je met een robot een literair verhaal schrijven? Het resultaat van dit schrijfexperiment staat als tiende verhaal in de editie van Ik, robot, het cadeauboek van de Bibliotheek.

Het idee achter de geselecteerde titels is, dat de lezers tijdens Nederland Leest 2017 met elkaar over het thema Robotica in discussie gaan.

FabLab
In het kader van Nederland Leest gaat een groep enthousiaste roboteers in het FabLab van ZB i.s.m. robotclub Robotics-CCFZ uit Bergen op Zoom, met elkaar aan de slag om een eigen robot te leren bouwen. Ben je 12 jaar of ouder, nieuwsgierig en/of wil je zelf ook starten met Robotbouw? Loop eens binnen in het FabLab. Iedere maandagavond in oktober en november, met uitzondering van 6 november.

Boek cadeau: Ik robot
In de ZB kan door bibliotheekleden vanaf dinsdag 1 november, 10.00 uur het cadeauboek Ik, robot van Isaac Asimov worden opgehaald. Zolang de voorraad strekt. Op het Plein, begane grond is ook een presentatie te zien met materialen over het thema Robotica.