Longlist Zeeuwse Boekenprijs 2020 wordt 12 september bekendgemaakt tijdens Film by the Sea

Gepubliceerd op: 4 september 2020 10:58

Uit de 61 inzendingen voor de Zeeuwse Boekenprijs (ZBP) heeft de jury een longlist van tien titels samengesteld. Op zaterdag 12 september wordt deze bekendgemaakt door Anya Marinissen tijdens het festival Film by the Sea in de dagelijkse talkshow van presentator Karin van As. De talkshow is van 16.30 tot 17.15 uur in de oude bibliotheek grenzend aan Boekhandel ’t Spui in Vlissingen. Kaarten zijn gratis en kunnen via de website van Film by the Sea worden besteld.

De shortlist van de Zeeuwse Boekenprijs wordt bekendgemaakt in de eerste week van oktober. De feestelijke prijsuitreiking in de ZB is dit jaar op dinsdagavond 27 oktober.

Jury

De jury van 2020 bestaat uit: Han Polman, commissaris van de Koning en voorzitter; Anya Marinissen, specialist Nederlandse taal- en letterkunde en secretaris, Perry Moree, directeur ZB, Arie Leen Kroon, hoofdredacteur PZC, Helge Prinsen, journalist en documentairemaker.
 

Winnaar

De winnaar van de Zeeuwse Boekenprijs ontvangt op 27 oktober een geldbedrag van 1000 euro en een kunstwerk van de Zeeuwse beeldend kunstenaar Janne van Gilst. Ook worden er Accolades uitgereikt. Dit zijn extra waarderingen van de jury voor onder andere het beste debuut, het best uitgegeven boek of het beste jeugdboek. Elk boek komt hiervoor in aanmerking, ook al staat het niet op de long- of shortlist. De Prijs van de Zeeuwse Boekhandel is een prijs voor een Zeeuwse auteur of uitgever of iemand anders die voor het Zeeuwse boek van betekenis is.
 

Over de ZBP

De Zeeuwse Boekenprijs is in 2003 in het leven geroepen met als doel meer aandacht te genereren voor het Zeeuwse boek en boeken geschreven door Zeeuwen. De prijs valt onder het beheer van de Stichting Zeeuwse Boekenprijs en wordt georganiseerd door ZB| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland. De Week van het Zeeuwse Boek verzorgt de Prijs van de Zeeuwse Boekhandel. Boeken over Zeeland in de breedste zin des woords en publicaties die door Zeeuwen over elk willekeurig onderwerp zijn geschreven, komen voor de ZBP in aanmerking.