Longlist Zeeuwse Boekenprijs 2018

Gepubliceerd op: 8 september 2018 16:30

Voor de Zeeuwse Boekenprijs (ZBP) zijn dit jaar 70 boeken ingezonden. De jury van de ZBP stelde een longlist van elf titels samen, die zaterdag 8 september bekend werd gemaakt door jurysecretaris en organisator ZBP Anya Marinissen van ZB| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland bij Film by the Sea, tijdens een talkshow met schrijver/dichter en theatermaker Jaap Robben.

Gebruikelijk bestaat de longlist ZBP uit tien titels, maar twee boeken zijn dit jaar ex aequo geƫindigd. De longlist is als volgt samengesteld:

Longlist 2018 (alfabetisch op genomineerde auteurs)
 

 1. Allewijn, Marlies: De meid. Het waargebeurde verhaal van een onverschrokken dienstbode. Alkmaar, Pepper Books, 2018
 2. Dekker, Jeanine e.a.: Zeeuwse Streekdrachten: handboek voor het maken van kleding. Zwolle, WBOOKS, 2018
 3. Dekker, Jeanine e.a.: Middelburg, gezicht van de stad. Vlissingen, Uitgeverij Den Boer | De Ruiter, 2017
 4. Kooistra, Sander: Til mij op met 1000 vogels. Met tekeningen van Jos Zwarts. Velp, Uitgeverij Specht, 2017
 5. Meininger, Peter L.: Flora Zeelandica: verspreiding van wilde planten in het Zeeuwse landschap in heden en verleden. Nijmegen,   FLORON, 2018
 6. Roth, Dirk Leendert: Broze Burchten: Middelburg en de Holocaust. Leeuwarden, Uitgeverij Elikser, 2018
 7.  Spruit, Rinus: Broeder schrijf toch eens. Amsterdam, Cossee, 2017
 8. Strous, Tjeu: Porgy in de polder. Het bewogen leven van Frank Koulen. Vlissingen, Den Boer | De Ruiter, 2018
 9. Suchtelen, Anna van: Versailles aan de Schelde: Familiekroniek. Amsterdam, Cossee, 2017
 10. Treur, Franca: Hoor nu mijn stem. Amsterdam, Prometheus, 2017
 11. Veenker, Rieks: De Tuinen van Ginder. Achter de poort van Verre. Illustraties Job van Gelder. Groningen, Palmslag, 2018

De winnaar van de Zeeuwse Boekenprijs ontvangt 1000 euro en een kunstwerk van de Zeeuwse keramiste Willy Leijnse. Voor de PZC publieksprijs kan het publiek stemmen via de website van de PZC van 22 oktober t/m 2 november tot 12.00 uur. De Prijs van de Zeeuwse Boekhandel is een prijs voor een Zeeuwse auteur of uitgever of iemand anders die voor het Zeeuwse boek van betekenis is. Ook worden er Accolades uitgereikt. Dit zijn extra waarderingen van de jury voor onder andere het beste debuut, het best uitgegeven boek of het beste jeugdboek. Elk boek komt hiervoor in aanmerking, ook al staat het niet op de long- of shortlist.

In de tweede week van oktober zal de shortlist (vijf titels) van de ZBP 2018 bekend worden gemaakt. De feestelijke prijsuitreikingen vinden plaats in de ZB op zaterdagavond 3 november.

De jury van 2018 bestaat uit: Han Polman, Commissaris van de Koning en voorzitter; Anya Marinissen, vakreferent literatuur ZB, Perry Moree, directeur ZB, Carolijn Visser, auteur en winnaar 2017, Jan van Damme, redacteur PZC en Tiny Polderman, kenner van en schrijver over Zeeuwse (cultuur)geschiedenis.