Longlist Zeeuwse Boekenprijs 2017 bekendgemaakt

Gepubliceerd op: 14 september 2017 20:15

Voor de Zeeuwse Boekenprijs (ZBP) zijn dit jaar 76 boeken ingezonden. De jury van de ZBP stelde de longlist samen, die donderdag 14 september bekend werd gemaakt tijdens de presentatie van het boek ‘De drager’ van Jan Vantoortelboom in Boekhandel De Koperen Tuin in Goes.

De longlist is als volgt samengesteld:

- Alle gedichten / Hans Verhagen
- Bramen plukken / Wim Hofman
- Dode varkens / Ben Vranken
- De drager / Jan Vantoortelboom
- Dromer / Saskia Maaskant
- Een getekend leven. Reimond Kimpe / Lo van Driel
- In het Museum / Joost van Driel
- Selma / Carolijn Visser
- Turbulente tijden / Katie Heyning
- De weergekeerde bloem / Wessel te Gussinklo

De Zeeuwse Boekenprijs is in 2003 in het leven geroepen met als doel meer aandacht te genereren voor het Zeeuwse boek en boeken geschreven door Zeeuwen. Het is oorspronkelijk een initiatief van het Zeeuws Tijdschrift, maar werd in 2017 volledig overgenomen door ZB| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland.

De PZC en de Week van het Zeeuwse Boek verzorgen respectievelijk de PZC-Publiekprijs en de Prijs van de Zeeuwse Boekhandel. Boeken over Zeeland in de breedste zin des woords en publicaties die door Zeeuwen over elk willekeurig onderwerp zijn geschreven, komen voor de ZBP in aanmerking.

De winnaar van de Zeeuwse Boekenprijs ontvangt een geldbedrag van 1000 euro en het handgemaakte gouden tegeltje Zeeuws Meisje. Voor de PZC publieksprijs kan het publiek stemmen via de website van de PZC van 11 oktober t/m 4 november 2017.

De Prijs van de Zeeuwse Boekhandel is een oeuvreprijs voor een Zeeuwse auteur of uitgever. Ook worden er Accolades uitgereikt. Dit zijn extra waarderingen van de jury voor onder andere het beste debuut, het best uitgegeven boek of het beste jeugdboek. Elk boek komt hiervoor in aanmerking, ook al staat het niet op de long- of shortlist.

De jury van 2017 bestaat uit: Han Polman, commissaris van de Koning en voorzitter; Perry Moree, directeur ZB, Arjen Fortuin, auteur/journalist (winnaar 2016), Jan van Damme, journalist van de PZC en Kathrin Ginsberg, directeur CBK Zeeland.