Literaire Tocht met Natascha van Weezel

Gepubliceerd op: 30 oktober 2020 09:09

Ieder jaar nodigt ZBl Planbureau en Bibliotheek van Zeeland een auteur uit om een verhaal te schrijven over vrijheid en verdraagzaamheid. Dit jaar verbinden twee auteurs hun naam aan de Literaire Tocht. Auteur en journalist Natascha van Weezel en de Vlaamse auteur Dalilla Hermans. In opdracht van ZB schreef Van Weezel het essay Super Powers en Hermans de novelle Zero. Van Weezel komt in de periode van 11 tot en met 13 november hierover spreken op scholen voor voortgezet- en middelbaar beroepsonderwijs in Zeeland.

Natascha van Weezel
Natascha van Weezel (1986) debuteerde met het boek Magere jaren. In 2015 verscheen De derde generatie, over kleinkinderen van Holocaustoverlevenden. In 2017 volgde Thuis bij de vijand. In 2018 maakte ze de vierdelige documentaireserie Natascha’s Beloofde Land voor de VPRO. Ook schreef ze het scenario voor de YouTube hit Anne Frank - Het videodagboek. Haar meest recente boek, Nooit meer Fanta, kwam uit in het voorjaar van 2020. Momenteel is Natascha vaste columnist bij Het Parool.

Literaire Tocht Van Weezel
In het essay Super Powers neemt Van Weezel je mee in haar persoonlijke zoektocht. Van jongs af aan hoorde zij in haar familie verhalen over de Tweede Wereldoorlog. En worstelde ze jarenlang met haar (Joodse) identiteit. Ze begon aan een zoektocht naar zichzelf en leerde wat ze écht belangrijk vond in het leven: strijden tegen discriminatie, uitsluiting en antisemitisme.
De Literaire Tocht vindt plaats van 11 tot en met 13 november 2020. Van Weezel verzorgt dan onder andere lezingen bij Mbo Scalda in Middelburg, Nehalennia in Middelburg en Scheldemond in Vlissingen. Daarnaast verzorgt Van Weezel een speciale lezing voor studenten van HZ Cult in De Drvkkery in Middelburg.

Dalilla Hermans
Dalilla Hermans (1986) is auteur en journalist. Ze werd geboren in Rwanda en geadopteerd. In haar werk strijdt ze tegen ongelijkheid, discriminatie en racisme. Ze schreef eerder het autobiografische Brief aan Cooper en de wereld en het kinderboek Brown Girl Magic. In 2019 volgde het fictieboek Black Out. Haar laatste boek Het laatste wat ik nog wil zeggen over Racisme verscheen in februari van dit jaar.

Door de maatregelen rondom COVID-19 is de Literaire Tocht met Hermans van oktober jl. verzet naar 2021.

Literaire tocht-Four Freedoms