Leerlingen maken cartoons over het thema verzet

Gepubliceerd op: 1 maart 2018 11:52

Cartoonist Tjeerd Royaards van Cartoon Movement verzorgt in de periode van 12 t/m 20 maart cartoonworkshops op scholen voor voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs in Zeeland. Deze scholen doen met hun leerlingen mee aan de internationale cartoonwedstrijd ‘The Art of Resistance’.

Internationale cartoonwedstrijd
2018 is het ‘Jaar van Verzet’. Het gaat daarbij om verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog en ook de inspiratie die het ons nu nog biedt. In het kader van dit themajaar organiseren Switch, ZB| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland (ZB) en de Cultuurwerf een internationale wedstrijd voor professionele cartoonisten met het thema verzet, getiteld 'The Art of Resistance'.

Cartoonist in de klas
Aan deze internationale cartoonwedstrijd voor professionals wordt een cartoonwedstrijd voor middelbare scholieren in Zeeland gekoppeld. Tjeerd Royaards van de Cartoon Movement gaat met de leerlingen in gesprek over de maatschappelijke betekenis van (politieke) cartoons. Daarna gaan de leerlingen zelf aan de slag en krijgen ze praktische tips om hun mening te uiten in een tekening

Hulde aan humor en vrijheid
De beste cartoons zullen te zien zijn in een tentoonstelling die op 24 mei 2018 geopend zal worden in de ZB in Middelburg. Daarvoor worden de cartoons op 5 mei, tijdens het Bevrijdingsfestival in Vlissingen, geëxposeerd. Daar kiest een professionele jury drie winnende cartoons en wordt tevens de publieksprijs bekend gemaakt. De tentoonstelling met internationale cartoons en cartoons van jongeren maakt inzichtelijk dat vrijheid van belang is voor ons allemaal. Vanuit een positief ideaal: een hulde aan humor en vrijheid!

De internationale cartoonwedstrijd ‘The Art of Resistance’ maakt deel uit van het programma Four Freedoms door het jaar heen. Rondom de vier vrijheden van Franklink D. Roosevelt worden het hele jaar door evenementen georganiseerd: lezingen, concerten, tentoonstellingen die één ding gemeen hebben: ze vertellen een verhaal over vrijheid.