Inschrijving Zeeuwse Boekenprijs 2019 geopend vanaf 15 juni

Gepubliceerd op: 29 mei 2019 14:45

De jaarlijkse inschrijftermijn voor deelname aan de Zeeuwse Boekenprijs (ZBP) is geopend van 15 juni t/m 15 juli 2019. Aanmelden kan officieel via de dezb.nl/zeeuwseboekenprijs. De aanmelding is pas officieel als er naast de digitale inschrijving zes exemplaren van het boek worden toegestuurd aan ZB| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland, t.a.v. Anya Marinissen, Kousteensedijk 7, 4331 JE Middelburg, onder vermelding van Zeeuwse Boekenprijs.

Voorwaarden en reglement
Voorwaarde om mee te doen is dat het boek is verschenen tussen 15 juli 2018 en 15 juli 2019. Onder ‘Zeeuws werk’ wordt begrepen een boek dat oorspronkelijk in het Nederlands of het Zeeuws is geschreven door een Nederlandse of Vlaamse auteur.
Het ingezonden boek moet minstens aan een van de twee volgende voorwaarden voldoen:
a. Het boek gaat over een Zeeuws of over een aan Zeeland gerelateerd onderwerp;
b. Het boek is geschreven door een Zeeuwse- of een uit Zeeland afkomstige auteur.

Het reglement voor deelname aan de Zeeuwse Boekenprijs is hier te bekijken.

ZBP
Uit de boeken die voor de ZBP in aanmerking komen, kiest de jury in september de longlist (tien titels), vervolgens wordt deze teruggebracht naar een shortlist van vijf boeken. Tijdens het zogenoemde ZBP-beslissingsdiner, wordt er uiteindelijk één boek gekozen dat naar het oordeel van de jury het meest waardevol is. Dit boek wordt bekroond met de ZBP 2019. Verder deelt de jury enkele ‘Accolades’ uit, bijvoorbeeld aan het Best Uitgegeven Boek, het Beste Jeugdboek of het Beste Debuut.

Jury
De jury van 2019 bestaat uit voorzitter Han Polman (CvdK), secretaris Anya Marinissen (vakreferent Nederlandse taal- en letterkunde ZB), Perry Moree (directeur ZB), Arie-Leen Kroon (hoofdredacteur PZC), Yvon Né (auteur en beeldend kunstenaar) en Margot Schotel (redacteur en documentairemaker Omroep Zeeland).

Prijs van de Zeeuwse Boekhandel
De Zeeuwse boekhandelaren kennen aan een Zeeuwse auteur of uitgever de Prijs van de Zeeuwse Boekhandel toe.

Uitreiking ZBP
Traditioneel wordt de winnaar van de ZBP feestelijk bekendgemaakt in de ZB tijdens de Week van het Zeeuwse Boek. Dit jaar is dat op zaterdagavond 9 november.