Black Achievement Month (BAM)

Gepubliceerd op: 11 september 2019 11:11

In de maand oktober vindt de eerste editie van de Black Achievement Month (BAM) plaats in Zeeland.

BAM besteedt via exposities, debatten, lezingen, literatuur, muziek en film aandacht aan bijzondere bijdragen van personen met Afrikaanse roots aan de Nederlandse samenleving.

Aanleiding

In 2016 heeft het NiNsee (Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis) besloten de maand oktober uit te roepen tot de Black Achievement Month. Na het succes in de Randstad komt de BAM dit najaar voor het eerst naar Zeeland.

Greep uit alle evenementen

  • donderdag 3 oktober organiseert Drvkkery Middelburg de eerste editie van ‘Woordwaarde’ met Babs Gons (winnaar Black Achievement Award 2018, categorie kunst en cultuur)
  • zaterdag 5 oktober is de expositie ‘Zwarte Uitvinders’ te zien tijdens de Wetenschapsdag in ZB
  • woensdag 9 oktober is het landelijke symposium ‘Waarom vrijheid niet wachten kon’ in de Burgerzaal van het stadhuis van Middelburg. Centraal staat het onderzoek van dr. Kwame Nimako naar het parlementair debat in Nederland dat vooraf ging aan de afschaffing van de trans-Atlantische slavernij in 1863
  • eind oktober vertoont Cinema Middelburg ‘Amazing Grace’, een documentaire over de vorig jaar overleden zangeres Aretha Franklin.  

Black Achievement Month wordt in Zeeland georganiseerd door Provincie Zeeland en ZB| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland i.s.m. NiNsee, Gemeente Middelburg, Zeeuws Archief, UCR, Stichting Monument Middelburg, De Drvkkery, Cinema Middelburg, HZ Cult, Kunstbende Zeeland en MuZEEum.