Bibliotheken in Zeeland verrassen TaalHelden

Gepubliceerd op: 7 september 2016 11:24

Bij de start van de Week van de Alfabetisering op 5 september werden ‘de Zeeuwse TaalHelden’ op hun werkplek verrast door de coördinatoren van de Bibliotheken in Zeeland.

De Bibliotheken in Zeeland nomineerden samen met Mondo, Taalambassadeurs Zeeland en Academie voor Kwaliteit van Bestaan, 5 Zeeuwse TaalHelden; mensen die zich in de afgelopen jaren op een bijzondere manier hebben ingezet voor de bestrijding van laaggeletterdheid.

De genomineerden zijn: Janny Berg van Stichting Dunya (taalbegeleider), Floor van Kan van Gilde Samenspraak (bruggenbouwer), Diny Weststrate Taalambassadeurs Zeeland (taalcursist), Roland Schrijver Academie voor Kwaliteit van Bestaan (bruggenbouwer) en Toos Verdegem, Mondo (taalbegeleider).

Om rondom de TaalHelden wat meer lokale en regionale aandacht te genereren, maar ook om de mensen zelf wat meer in het zonnetje te zetten, is vanaf dit jaar besloten de provinciale TaalHeldenprijs uit te reiken in de Week van de Alfabetisering. Zo ook in Zeeland. De TaalHelden strijden om de landelijke prijs die wordt uitgereikt tijdens de Nieuwjaarsbijeenkomst van Stichting Lezen en Schrijven (januari 2017).

De TaalHeldenprijzen zijn in het leven geroepen door Prinses Laurentien. Wie Zeeland gaat vertegenwoordigen en meedingt naar de landelijke TaalHeldenprijs wordt donderdag 8 september bekendgemaakt tijdens de opening van het Taalhuis in Bibliotheek Goes.

De Bibliotheken in Zeeland zijn betrokken bij de realisatie van Taalhuizen/ Taalnetwerken waarin de TaalHelden op een of andere manier een rol vervullen. Een Taalhuis is een fysieke plek waar mensen die laaggeletterd zijn geholpen worden. Er wordt samengewerkt met taalaanbieders, maatschappelijke dienstverleners, bedrijven en organisaties. Inmiddels is er het Taalhuis Walcheren in de Bibliotheek Vlissingen en ZB in Middelburg.