Europe Direct Zeeland

Communicatienetwerk

Het netwerk van Europe Direct-Informatiecentra is één van de belangrijkste instrumenten van de Europese Unie om burgers voor te lichten over de Europese Unie en haar activiteiten. De ruim 500 Europe Direct-Informatiecentra geven niet alleen informatie over Europese zaken, maar organiseren ook voorlichtingsbijeenkomsten, debatten, workshops en andere activiteiten.

In Nederland is Europe Direct gevestigd in de regio’s Zeeland, maar ook Eindhoven, Alkmaar, Almere,  Maastricht, Amsterdam, Utrecht,  Randstad. Sinds mei dit jaar zijn we ook op Curaçao te vinden!

Europe Direct Zeeland wordt gehost door ZB, in nauwe samenwerking met alle basisbibliotheken in Zeeland. In ZB bevindt zich een fysiek loket op het INFOPLAZA op de begane grond. Hier vindt je informatie over:

  • Europa in 12 lessen
  • De Europese Unie: wat ze is en wat ze doet
  • Brexit

Agenda

Vanaf mei 2021 is Europe Direct Zeeland actief!

EU PubQuiz

Op woensdag 26 mei organiseren de Quizbroers een EU Pubquiz, online via Zoom.

Aanvang 19:30 uur, duur 1,5 tot 2 uur.

Je kunt vragen verwachten over alles wat met Europa te maken heeft, van het Eurovisie Songfestival tot wat Frans Timmermans en Diederik Samson als favoriet lunchgerecht in Brussel hebben. Durf jij het aan met je team?

De prijzen die je kunt winnen zijn cadeaukaarten van € 50 voor de eerste prijs, € 25 voor de tweede prijs en een chocoladepakket als derde prijs.

Deelname is gratis. Per team graag maximaal 5 teamleden.

Opgeven kan tot 19 mei via: 

9 mei Dag van Europa – startevenement

Op 9 mei is het de Dag van Europa. Het jaarlijkse feest van vrede en eenheid in Europa. De dag waarop Robert Schuman de eerste aanzet gaf tot de Europese Unie.

Er is die dag in Alkmaar een Talkshow Europa Actueel!

Meer weten?

Materialen over Europa

boeken, e-books en luisterboeken

Geert Mak Grote verwachtingen

Persoonlijk getinte schets van de ontwikkelingen op politiek en maatschappelijk gebied in Europa gedurende de laatste twee decennia.

Han Lörzing Thuis in Europa

Verslag van een tijdreis door de geschiedenis van het verenigd Europa sedert 1945, waarin wordt gepleit voor het behoud van de diversiteit in Europa.

Sonn Franken Dossier Europa

De wereld wordt gegijzeld door een virus dat opduikt vanuit het niets …

Europese Verhalenkoffer

Lesgeven over de Europese Unie? Leen dan bij ons de Europese verhalenkoffer.

De verhalenkoffer zit vol spannende voorleesverhalen met opdrachten en bijbehorende voorwerpen. Het is een educatief project van en over de Europese Unie en bevat lesmateriaal voor leerlingen van groep 5 tot en met 8. De koffer is net aangepast aan de huidige lesmethodes in het primair onderwijs.

In de koffer vind je een usb-stick waarmee je de verhalen op het digitale schoolbord kunt vertonen. Maar ook zonder de usb-stick kun je aan de slag met de online versie van de koffer.

Wil je gebruik maken van de Europese verhalenkoffer? Vraag hem dan gratis aan via de Onderwijsbibliotheekdienst (OBD).

EU Bookshop

Vind je op het INFOPLAZA niet helemaal wat je zoekt? Kijk dan eens bij de EU Bookshop. Een online boekwinkel, bibliotheek en archief met 100.000 boeken en 190.000 pdf’s, e-books, cd roms, dvd’s, enz. in meer dan 50 talen.

De meeste boeken in de Bookshop zijn uitgaven van EU-instellingen zoals de Europese Commissie, het Europees Parlement, de Raad voor de EU, EU-agentschappen en andere organen.

De website opent in het Engels, maar je kunt de taal van je keuze instellen.

 


Informatie en contact