Podcasts

ZB Bibliotheek van Zeeland

Koptelefoon in de aanslag? Want behalve een luisterboek gaat er natuurlijk niets boven een boekenpodcast. We zetten wat interessante podcasts voor je op een rij. Over lezen, luisteren, boeken en bibliotheken.

Podcasts over boeken en lezen

Boeken FM

Podcast met Ellen Deckwitz, Joost de Vries en Bob Kappen. Om beurten dragen zij een boek aan. Boeken FM is een podcast van Das Mag en De Groene Amsterdammer.

De Boekenpodcast

Presentatoren en boekenexperts van NPO Radio 1 bespreken in wisselende duo's boeken waar ze enthousiast van worden.


De krokante leesmap

Marcel van Roosmalen, Noortje Veldhuizen en Roelof de Vries trekken het land in en bespreken daarbij iedere week een boek. Podcast van NPO Radio 1.

Het leesvirus

Olaf Koens, Ronit Palache en Stefan de Vries zijn alle drie besmet met het leesvirus. Ze praten over de boeken die ze lezen in tijden van quarantaine.

Onze Boekencast

Spannende thrillers, indrukwekkende romans en magische fantasyverhalen. Een gezellige podcast met boeken en thee, geproduceerd door Studio Lijn 14.

Tussen de regels

De podcast van NRC over belangrijke en spraakmakende boeken. Boekenchef Michel Krielaars en zijn collega's nemen wekelijks een boek onder de loep.


Podcasts van bibliotheken

Biep biep

Een podcast van de Bibliotheek Utrecht met verschillende programma's. Van talkshows tot lezingen en van boekenclubs tot theaterstukken.
 

Biebcast

Een podcastserie van de Bibliotheek Venlo voor en door jongeren. Over allerlei thema's die jongeren bezighouden: van eenzaamheid tot gender.
 

Bibliotheek Den Haag

De podcast van Bibliotheek Den Haag. Schrijvers, dichters en denkers gaan met elkaar in gesprek over literatuur, kunst, wetenschap en samenleving.
 

De Bibliotheekcast

Dit is de podcast van Bibliotheek Zuid-Kennemerland. Over voorlezen, leesplezier, laaggeletterdheid, nepnieuws en veilig online gaan.
 

In Gesprek Met De Stad

Een podcast van de Bibliotheek AanZet over maatschappelijke onderwerpen die in de regio Dordrecht spelen.

 

Leesvoer Nieuwe Veste

De podcast van Nieuwe Veste Bibliotheek Breda over boeken rond een maandelijks thema.

 

Boekenpodcasts voor jongeren

De Grote Vriendelijke Podcast (GVP)

De eerste Nederlandse podcast over jeugdliteratuur. Jaap Friso en Bas Maliepaard bespreken in elke uitzending een aantal recente boeken of opvallende zaken uit de wereld van het kinderboek. Aansluitend interviewen ze een schrijver, illustrator, vertaler, uitgever of een ander bocekenmens.
 

De Waanzinnige Podcast

De Waanzinnige Podcast is een podcast voor en door kinderen over hun lievelingsboeken. In maximaal 10 minuten vertelt een kind aanstekelijk over een lievelingsboek. Ook wordt er een stukje voorgelezen.Na het luisteren zijn de jonge luisteraars zo meegesleept in het verhaal, dat één op de drie kinderen het boek wil gaan lezen.