Nationale Voorleesdagen 2021

De Nationale Voorleesdagen zijn officieel voorbij, maar het voorlezen gaat door! In dit bericht hebben wij onze voorleestips, de filmpjes en de podcast verzameld. Onderaan deze pagina vind je een overzicht van de geplande voorleesactiviteiten. 

Waarom voorlezen?
Het doel van De Nationale Voorleesdagen is het voorlezen aan kinderen te bevorderen. Voorlezen aan kinderen prikkelt de fantasie, ontwikkelt het taalgevoel, vergroot de woordenschat en draagt bij aan hun sociale vaardigheden. Maar vooral: het bezorgt hen heel veel (voor)leesplezier waar ze hun hele leven profijt van hebben!

Kijk- en luistertips

'Coco kan het’ Podcast

Voorlezen is altijd een fijn relaxmomentje én belangrijkvoor de taalontwikkeling. En met de ‘Coco kan het’ Podcast wordt voorgelezen worden nóg leuker!

Kindertheatermaker Tijl Damen brengt in deze podcast het verhaal van Coco die niet durft te vliegen, haast tot leven.

Voorleestips

Voorleestip 1: een boek kiezen

Kies een boek dat op dat moment past bij de belevingswereld en interesses van je kind.
Denk eens aan de volgende situaties: misschien is er in het gezin een baby op komst, wordt je kind zindelijk of leert het tanden poetsen.
Dagelijkse gebeurtenissen kunnen een aanknopingspunt zijn voor de keuze van een verhaal.

Voorleestip 2: herhalen

Het is een feit dat kinderen een verhaal eindeloos vaak willen horen en telkens opnieuw weer prachtig vinden. Bij de eerste keer voorlezen zijn ze geboeid, bij de tweede keer is er het feest der herkenning, bij de volgende keren krijgen ze oog voor detail en ontdekken ze steeds weer iets nieuws in de plaatjes!
Hetzelfde boek een paar keer voorlezen hoeft voor jou niet saai te zijn als je elke keer een ander onderwerp verzint om het na het voorlezen over te hebben: het thema, de personages, heeft je kind zelf wel eens zoiets meegemaakt?

Voorleestip 3: voorleesrituelen

Kinderen raken vertrouwd met allerlei rituelen: zo doen wij dat altijd!
Ze voelen zich prettig als ze kunnen rekenen op het dagelijkse voorleesritueel. Lees voor op een vertrouwd moment of op een knusse plek met een knuffel of kussen erbij, en met zo weinig mogelijk kans op afleiding. Voorleestijd is de tijd waarin je samen kunt kijken, luisteren, praten en lachen.

Voorleestip 4: stemmetjes

In prentenboeken staan vaak veel korte spreekteksten. Een stemmetje opzetten is natuurlijk hartstikke leuk, maar het is niet nodig om je extra in te spannen en met verschillende stemmetjes voor te lezen.
Bij peuters is dat nog niet zo aan de orde. Als je langzaam voorleest, goed articuleert en je kind tijdens het voorlezen regelmatig aankijkt, dan tref je vaak veel beter de toon en zal je kind goed begrijpen wie er in het boek iets zegt.

Voorleestip 5: voorspel samen het verhaal

Vraag tijdens het voorlezen aan je kind hoe het verhaal verder zou kunnen gaan. Door te vragen wat er allemaal kan gebeuren in het verhaal, denken kinderen goed na. Hierdoor leren ze in hun dagelijks leven ook beter om naar oplossingen te zoeken voor problemen.

'Coco kan het!' in gebarentaal

Het Nederlands Gebarencentrum heeft het boek 'Coco kan het!' vertaald in de Nederlandse Gebarentaal en Nederlands met Gebaren. 

Digitale voorleestas

Opdrachtjes

Lees mee vanuit de Digitale Voorleestas met prentenboeken & doe-, zing-, speel- en praatopdrachtjes. Klik op de afbeelding hiernaast en je vindt meer over het boek en de bijbehorende opdrachtjes. Veel plezier!

Vogeltje Nestje Piepje

Vogeltje Nestje Piepje

Tijdens de Nationale Voorleesdagen verschijnen er
een aantal filmpjes van Vogeltje Nestje Piepje.
Deze filmpjes zijn gemaakt door pabo studenten.
In deze filmpjes zijn Coco en zijn mama te zien.
Samen beleven ze de leukste avonturen!
Ga jij mee met Coco en zijn mama op ontdekking?

Prentenboeken Top 10

Agenda

Er zijn op dit moment geen resultaten over dit onderwerp beschikbaar.