Presentatie Boekenweek

10 maart 2018 t/m 18 maart 2018 | Plein, ZB

Het Plein in de ZB staat tijdens de Boekenweek in het teken van het thema Natuur. Er is een uitgebreide presentatie te vinden met materialen over dit thema.

Griet Op de Beeck schreef het Boekenweekgeschenk Gezien de feiten, Jan Terlouw schreef het Boekenweekessay 2018: Natuurlijk, een ode aan de natuur en een vurig pleidooi om de aarde in betere staat achter te laten voor volgende generaties.

‘En toch is alles wat we doen natuur’
Leo Vroman schreef in de gedichtencyclus Wieltjes en wieltjes: ‘en toch is alles wat we doen natuur’, deze dichtregel is het motto bij het thema Natuur. Natuur is alomvattend, meer dan alleen flora en fauna. De overweldigende natuur waartegen de mens zich nauwelijks kan verweren, is een romantisch idee. Het thema is overal terug te vinden in de hedendaagse literatuur: van Grip (Stephan Enter), Leven van Pi (Yann Martel) en Zeitoun (Dave Eggers), tot klassiekers als Nooit meer slapen (W.F. Hermans), Robinson Crusoe (Daniel Defoe) en Moby Dick (Herman Melville). Er is ook een fascinerende literaire dierentuin. Van Anton Koolhaas en Toon Tellegen tot Dagboek van een poes van Remco Campert en De verwarde cavia van Paulien Cornelisse.

Gratis mee te nemen: het Boekenweekmagazine
Een inspirerend tijdschrift met heel veel informatie en leessuggesties bij het thema van de Boekenweek, interviews en achtergrondartikelen.

Enkele voorbeelden van natuurboeken uit onze collectie

Lees hier het gedicht van Leo Vroman: Wieltjes en wieltjes.

Wil je nog meer van de Nederlandse natuur genieten? Luister naar deze verzameling liedjes over de natuur

playlist natuur muziekweb