Inspiratie- en doemiddag Wetenschap & Technologie

24 januari 2018, van 14:00 tot 17:30 | FabLab Zeeland, Souterrain ZB

Op woensdag 24 januari 2018 vindt er een middag over Wetenschap & technologie voor het basisonderwijs plaats in het FabLab Zeeland.

Tijdens de inspiratiemiddag staat 'leren door te doen' centraal.
We leven in een wereld die bol staat van technologie en steeds sneller digitaliseert. Het is daarom van belang dat kinderen en jongeren naast programmeren, ook andere vaardigheden meekrijgen die horen bij de 21ste eeuw: van oplossingsgericht denken tot ondernemen en samenwerken.
Maakonderwijs en wetenschaps- en technologieonderwijs kunnen daarbij helpen. Door iets te maken of doen leer je problemen oplossen, de wereld beter begrijpen én deze te beïnvloeden.

Programma

14.00 uur – inloop met koffie
14.30 uur – Introductie ‘Leren door te maken’ (Techniektalent.nu en FabLab Zeeland)
14.50 uur – 15.50 uur: workshopronde 1
16.00 uur – 17.00 uur: workshopronde 2
17.05 uur – 17.30 uur: gezamenlijke afsluiting met daaropvolgend de gelegenheid om onder het genot van een drankje met elkaar na te praten.

Workshops:

Workshop 1 programmeren met Lego - Stichting Blokje bij Blokje
Jaap Borggreve van Stichting Blokje bij Blokje laat je aan de hand van LEGO en de S-brick kennis maken met programmeren. Ontdek zelf hoe eenvoudig het is om een lego-model met je smartphone of tablet te besturen. Voor deze workshop dienen leerkrachten een tablet / smartphone mee te nemen.

Workshop 2 Inspiratieworkshop W & T – Stichting Techniektalent.nu
Tijdens deze laagdrempelige kennis- en inspiratiesessie helpt TechniekTalent.nu bij het enthousiasmeren van het hele schoolteam voor W&T-onderwijs. Leerkrachten ervaren dat het geven van een W&T-les niet moeilijk is en krijgen inzicht in de manier waarop je met W&T aan de kerndoelen voldoet.

Workshop 3 “AHA! Zo maakt u een vliegende start met Wetenschap en Techniek”– Stichting Techniektalent.nu
Talenten ontdekken, leerlingen motiveren, kinderen goed voorbereiden op de toekomst: welke basisschool wil dat nu niet? Het zijn allemaal redenen om werk te maken van Wetenschap & Techniek (W&T). Maar hoe maakt u er een begin mee? Tijdens deze workshop zet u de eerste stappen voor W&T-onderwijs dat past bij de school, het team en de leerlingen. U gaat naar huis met het handige werkboek ‘Aha! Zo maakt uw basisschool een vliegende start met Wetenschap & Techniek’, vol tips, inspiratie en ideeën.
(max. 16 deelnemers)

Workshop 4 Tinkercad Challenge – FabLab Zeeland
In deze Tinkercad challenge gaan deelnemers de strijd met elkaar aan. Wie ontwerpt in Tinkercad, een 3Dtekenprogramma, het beste prototype voor deze challenge?
(maximaal 8 deelnemers)

Workshop 5: Introductie 3D-printen, lasersnijden en vinylsnijden.
Een rondgang langs deze machines laat je ervaren wat digitale fabricage is en wat de mogelijkheden zijn.
(maximaal 10 deelnemers)

Deelname aan deze middag is gratis. Er is plaats voor maximaal 50 deelnemers.

Deze middag vindt plaats in het FabLab van ZB| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland aan de Kousteensedijk 7, 4331 JE in Middelburg.

Voor informatie over het programma kunt u contact opnemen met:

Cees Verstraate, Techniektalent.nu
E-mail: c.verstraate@techniektalent.nu Tel: 0118 551704

Alinda Mastenbroek, FabLab Zeeland:
E-mail: info@fablabzeeland.com Tel: 0118 654217