Growroom

23 april 2018 t/m 16 mei 2018 | ZB, Plein en Fablab

Een doe-het-zelf voedseltuin in de ZB. De Growroom is een verticale voedseltuin die je volledig zelf kunt bouwen.

Growroom op het Plein van ZB

De gedachte achter deze ‘open source’ doe-het-zelf voedseltuin is te werken aan een wereld waarin voedsel lokaal geproduceerd wordt. Want lokaal je eigen groenten, fruit en kruiden verbouwen draagt bij aan een duurzamere samenleving en aan een gezamenlijk gedragen initiatief. Op deze manier kunnen inwoners van steden en dorpen zelf voorzien in hun voedselbehoefte en het milieu ontlasten. Het oorspronkelijk concept is bedacht door Space 10, het innovatielab van Ikea. 

Naar aanleiding van de Boekenweek 2018 zijn we gestart met het ontwerp en de bouw van een Zeeuwse variant van een verticale voedseltuin in het FabLab van ZB. Samen met studenten, partners en onze eigen groep deelnemers. Vanaf 23 april wordt de Growroom op het plein van ZB gebouwd.

Het bouwproces

De manier waarop de Growroom werkt is uniek. Dat komt met name door de vorm. Omdat deze in cirkelvorm is opgebouwd kun je meerdere plantenbakken op elkaar stapelen en zo de ruimte optimaal benutten. De versie van de Growroom die in het FabLab is gebouwd is ongeveer 2,2 meter hoog.

Alle digitale bouwtekeningen worden in samenwerking met onze studenten mediavormgeving (SCALDA), ruimtelijke vormgeving (CIBAP) en bouwkunde (HZ) aangepast en gedeeld.
De voedseltuin kan volledig met de lasersnijder in het FabLab van ZB geproduceerd worden. Door de voedseltuin op wielen te zetten is deze mobiel verplaatsbaar. 

Slim tuinieren tijdens de open inloop in het FabLab

Wanneer de Growroom gebouwd is kunnen we deze gaan vullen met plantjes. Om de plantjes water te kunnen geven gaan wij een slim watersysteem verzinnen.

Wil jij ook je eigen slimme watersysteem leren maken?  

  • Kom naar de open inloop van het FabLab.
  • Breng 3 lege plastic flessen (1 ltr) mee.
  • Neem een eigen stekje mee (bijvoorbeeld een moestuintje van de AH of Emté).
  • Maak in het FabLab je eigen slimme watersysteem met de 3Dprinter, lasersnijder en de vinylsnijder.
  • Neem je 'slimme' plant mee naar huis om deze verder op te kweken.

Wil je meer informatie over de Growroom? Loop dan het FabLab binnen. 
Je vindt het FabLab in het souterrain van de ZB. Openingstijden