VPRO Tegenlicht Meet Up Zeeland: Hongkong in Hulst

18 februari 2020, van 19:30 tot 21:00 | Protestantse Kerk, Houtmarkt 11, Hulst

Kosten: geen

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

ZB organiseert in samenwerking met HZ Cult en Hulst Cultureel een VPRO Tegenlicht Meet Up over de strijd die studenten in Hongkong voeren voor democratie en vrijheid.

Strijd
Jonge actievoerders in Hongkong voeren maanden strijd tegen het machtige China. Met een indrukwekkend uithoudingsvermogen zetten zij succesvol nieuwe middelen en tactieken in om de toekomst van hun stad veilig te stellen. Met verbazing werd in het Westen gekeken naar het scholieren- en studentenprotest.

Wat kunnen wij van Hongkong leren?
In hoeverre zijn jongeren in Nederland nog geïnteresseerd in democratie? Zouden zij bereid zijn hun leven in de waagschaal te stellen voor vrijheid? Waarom springen jongeren, als het gaat om klimaat, wel op de barricaden en lijkt politiek hen niet te interesseren? Is een ‘gematigde dictatuur’ niet veel slagvaardiger? Zijn er jongeren die een eigen politieke partij willen oprichten?

Gesprek
Deze vragen en meer bespreken we met de aanwezige studenten en belangstellenden aan de hand van fragmenten uit de VPRO uitzending 'Hongkongs nieuwe helden'. Gastspreker is Tamara Batenburg. Zij besloot als beroepsmilitair en als enige vrouw op haar 18e deel te nemen aan een wederopbouwmissie in Bosnië om zo daar democratie te helpen herstellen. Zij kan op een aangrijpende manier vertellen waarom ze ooit die keuze maakte en welke gevolgen dat voor haar leven had en heeft.

Prof. dr. Barbara Oomen, docent aan de UCR en gespecialiseerd in Human Rights, is gespreksleider.  

Aanmelden

Graag aanmelden per e-mail: serden@dezb.nl