VPRO Tegenlicht Meet Up Zeeland: Worsteling van de Groenmens

17 april 2018, van 19:30 tot 21:00 | Stoom Middelburg, Kanaalweg 24, Middelburg

Kosten: geen, graag wel aanmelden via serden@dezb.nl

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Op dinsdag 17 april is er een Tegenlicht Meet Up Zeeland naar aanleiding van de uitzending Worsteling van de Groenmens.

Ons consumptiegedrag moet op de schop. We weten immers welke schade en ellende we veroorzaken aan het klimaat met het eten van vlees, het kopen van luxegoederen en citytrips. Hoe krijgen we de broodnodige gedragsverandering voor elkaar zonder veel comfortverlies? Over de dagelijkse dilemma's en hoofdbrekens van de Groenmens.

Gasten

Ivo van de Walle en Willemien Clement vertellen tijdens de Meet Up Zeeland wat ze doen. En hoe dat bijdraagt aan een duurzame samenleving. Het assortiment dat Ivo in zijn restaurant aanbiedt, wijkt af van een reguliere stationsrestauratie. De koffie is Fairtrade en de helft van de menukaart is vegetarisch of veganistisch. Het Vega-buffet dat twee keer per maand wordt georganiseerd is elke keer uitverkocht.
Willemien is lid van De Woongaard, een woonwerkgemeenschap op Walcheren. Dit is een duurzame woongemeenschap in ontwikkeling. Alle bewoners gaan energieneutraal wonen in hun eigen huis. Daarnaast gaan ze volop spullen delen, gezamenlijke de moestuin bebouwen en ze maken gebruik van een of meer deelauto’s.

Hoe maken we het groene, goede leven voor iedereen toegankelijk? En niet alleen voor hen die het kunnen betalen, diegenen die hun boodschappen doen bij de Groene Slager, ecologische designmeubelen kopen of zich een Tesla kunnen veroorloven. Een reis langs mensen die worstelen met het maken van de juiste keuzes bij het terugdringen van hun ecologische voetafdruk. En zelfs in klimaattherapie gaan om hun ‘ecopaniek’ onder ogen te komen.