Nederland Leest 2017

1 november 2017 t/m 30 november 2017 | Plein, ZB

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Tijdens Nederland Leest 2017 staat de roman Ik, robot van Isaac Asimov centraal.

In de maand november kunnen bibliotheekleden het boek gratis afhalen in de ZB en in ZB| Bibliotheek Vlissingen. Zolang de voorraad strekt. Het thema van Nederland Leest 2017: Robotica, met schrijfexperiment met Ronald Giphart.

Robotica

Robotica is nadrukkelijk een thema dat overal in de maatschappij speelt. Niet alleen technische bedrijven, maar ook zorginstellingen, onderwijsinstellingen, landbouw, culturele instellingen en zelfs de lokale middenstand hebben er mee te maken. De robots waren al een eeuw geleden voorspeld, maar ze komen er nu echt in grote getale. Binnen een jaar zijn zelfrijdende auto’s, bezorgdrones en machines met kunstmatige intelligentie de normaalste zaak van de wereld. En dat terwijl robots in fabrieken en bedrijfsterreinen natuurlijk al tientallen jaren bestaan. Tegenwoordig worden krantenartikelen al door bots geschreven. Waar eindigt dit? In een zonnige toekomst of is dit juist het begin van het einde van de mens? Wat staat ons de komende jaren te wachten?

Speciaal voor Nederland Leest 2017 ging de auteur Ronald Giphart in samenwerking met het Meertens Instituut een groot experiment aan: kun je met een robot een literair verhaal schrijven? Het resultaat van dit schrijfexperiment staat als tiende verhaal in de editie van Ik, robot, het cadeauboek van de Bibliotheek.

FabLab

In het kader van Nederland Leest gaat een groep enthousiaste roboteers in het FabLab van ZB i.s.m. robotclub Robotics-CCFZ uit Bergen op Zoom, met elkaar aan de slag om een eigen robot te leren bouwen. 12 jaar of ouder, nieuwsgierig of zelf ook starten met Robotbouw? Kom langs in het FabLab. Iedere maandagavond in oktober en november, met uitzondering van 6 november.

Op het Plein van ZB is ook een presentatie te zien met materialen over het thema Robotica.

Ook voor niet-leden

Praat mee over robotica! En krijg het boek Ik, robot cadeau.