Een avond online met Lize Spit & Rob van Essen

9 maart 2021, van 19:00 tot 19:45 | Online

Kosten: gratis

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

In het kader van het Voorwoord van de Boekenweek (6 t/m 14 maart) organiseren ZB| Bibliotheek van Zeeland en de Drvkkery een online avond met Lize Spit en Rob van Essen. Op dinsdag 9 maart kunt u om 19.00 uur vanuit uw eigen woonkamer inloggen voor een online meeting met twee 'schrijvers op je scherm'. Het gesprek wordt geleid door PZC-journalist Jan van Damme.

Lize Spit en Rob van Essen zijn allebei schrijver en ook nog eens geliefden. U mag een kijkje nemen in hun keuken, letterlijk en figuurlijk, aangezien hun schrijftafel in de keuken staat.

Tijdens het gesprek gaat Jan van Damme terug naar de basis in een poging hun boeken aan de realiteit te verbinden. Een gesprek over de rol van literatuur en meer in het bijzonder de kracht van het boek als gids door onze onstuimige werkelijkheid.

Rob van Essen

Rob van Essen debuteerde ruim twintig jaar geleden en sindsdien worden zijn romans en verhalen alom geprezen. Zijn werk is onder meer bekroond met de J.M.A. Biesheuvelprijs 2015 (Hier wonen ook mensen) en de Libris Literatuur Prijs 2019 (De goede zoon). Van Essen is een meester in het verdraaien van de werkelijkheid met als gevolg dat we ons bestaan scherper waarnemen. Buitengewoon knap is de wijze waarop Van Essen in zijn laatste bundel Een man met goede schoenen (2020) onwaarschijnlijke gebeurtenissen als vanzelfsprekend laat plaatsvinden. Hij slaagt erin de lezer mee te nemen in zijn bijzondere universum zonder uit de bocht te vliegen in de absurditeit.

Lize Spit

Lize Spit werkt als columnist voor De Morgen en doceert Creative Writing aan de LUCA School Of Arts Brussels.

Haar debuutroman Het smelt verscheen in januari 2016 bij Das Mag Uitgevers. Het smelt won de Bronzen Uil en de Hebban Debuutprijs voor beste Nederlandstalige debuut. Tevens won het de NRC-prijs voor het boek van het jaar en het sleepte De Nederlandse Boekhandelsprijs in de wacht. Daarbij werd het boek ook genomineerd voor de shortlist van de Fintro-Literatuurprijs, de shortlist van de Libris-Literatuurprijs en de ANV-debutantenprijs.
Eind vorig jaar verscheen Ik ben er niet, haar tweede roman. Hiervan gingen er in de eerste maand na verschijning al 50 000 exemplaren over de toonbank, en ook werden meteen door vijf landen de vertaalrechten aangeschaft.

Fotografie: Rob van Essen door Herman van Bostelen en Lize Spit door Lieve Blancquaert

Titels van Lize Spit en Rob van Essen