Cacao, suiker en slaven

9 november 2019 | De Drvkkery, Markt 51, Middelburg

Kosten: € 5,00 (incl. boekje) vooraf aanmelden

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Presentatie boekje en stadswandeling

Op zaterdag 9 november wordt de stadswandeling 'Cacao, suiker en slaven' gepresenteerd. Om 11.00 uur start de wandeling met een korte presentatie in De Drvkkery. Daarna wordt de wandeling gelopen – en wordt er o.a. een stop gemaakt bij het Chocolademuseum. 

Over het boekje

Het boekje verscheen eerder in andere vorm in 2014 ter gelegenheid van de herdenking van 200 jaar afschaffing Nederlandse slavenhandel. Slavernij werd in Oost-Indië in 1860 en in West-Indië in 1863 officieel afgeschaft.

Auteurs zijn de historici Johan Francke van ZB en Peter Sijnke. Voor deze nieuwe uitgave herzagen en actualiseerden zij de tekst. Bovendien werd de wandelroute aangepast, aangezien de route door de Drvkkery in samenwerking met de Stichting Chocolate Lovers wordt uitgegeven. Het fraaie winkelpand en museum van de stichting aan de Vlasmarkt kregen ook een plaats in het boekje.

In de inleiding van Cacao, suiker en slaven gaan Francke en Sijnke onder meer in op de slavenhandel, die onder meer door de Middelburgse Commercie Compagnie in de 18de eeuw werd bedreven via de beruchte 'driehoeksreizen'. Hierbij voer men vanuit Middelburg naar West-Afrika en bracht vandaar slaven naar West-Indië. Producten uit de West, als suiker, cacao en tabak werden vervolgens naar Middelburg getransporteerd.

Cacao vormde grondstof voor chocola. De Zeeuwse chocolade was vooral in de achttiende en negentiende eeuw beroemd en vormde een belangrijke tak van nijverheid. De wandeling voert langs diverse gebouwen en plekken die herinneren aan met name de 18de en 19de eeuw.

Aanmelden

Aanmelden is (in verband met de capaciteit) verplicht. Je kunt een kaartje verkrijgen aan de voorste balie van de Drvkkery en via de knop hieronder.