Boekenweek: 'De moeder de vrouw'

23 maart 2019 t/m 31 maart 2019 | ZB, Kousteensedijk 7, Middelburg

‘De moeder de vrouw’, dat is het thema van de Boekenweek 2019. Naar een gedicht van Martinus Nijhoff (1894-1953) uit zijn in 1934 verschenen bundel Nieuwe gedichten. Het sonnet roept het beeld op van een vrouw op een schip waarin de ik-persoon zijn eigen moeder meent te herkennen.

Activiteiten

ZB besteedt tijdens de Boekenweek aandacht aan allerlei vrouwen. 

Expositie Zeeuws Dozijn

Op de eerste verdieping van ZB is een tentoonstelling te zien van het 'Zeeuws dozijn'. Een twaalftal portretten van sterke Zeeuwse vrouwen die hun stempel hebben gedrukt op de (Zeeuwse) geschiedenis en niet vergeten mogen worden.
Het gelijknamige boekje over deze twaalf vrouwen, geschreven door Perry Moree en Anya Marinissen is verkrijgbaar bij de Klantenservice voor € 3,95.
 

Foto's van bijzondere vrouwen

Op het Plein is een expositie met foto’s van bijzondere vrouwen, gefotografeerd door de fotoclub Mik en Klik Zeeland.

Peter Brusse te gast

Boekhandel De Drvkkery, UCR en ZB organiseren samen een ontmoeting met Peter Brusse naar aanleiding van zijn recent verschenen boek ‘Ach, Engeland’.
Maandag 25 maart van 19.00 uur (inloop) tot 21.00 uur op het Plein in de ZB.
Herman Lelieveldt, docent politicologie van de UCR interviewt hem over de eeuwenlange band die Nederland heeft met Groot Brittannië en bevraagt hem over de Britten (en de Britse vrouwen in het bijzonder in het kader van de Boekenweek), de politiek en politici, zijn ervaringen en actuele thema’s. Aan de vooravond van de Brexit maakt de legendarische oud-correspondent de balans op. Na het interview is zijn boek te koop en signeert hij dit met alle plezier. Kosten € 2,50 (incl. koffie/thee). Tickets zijn verkrijgbaar via www.drukkerijmiddelburg.nl of in de boekhandel zelf, Markt 51.

Een ontmoeting met Rachelle Verhage

Hoe houd je als werkende moeder alle ballen in de lucht? Rachelle is hoofdredacteur van de ZeeuwZe.nl en vlogster. Daarnaast runt ze haar eigen onderneming: een marketing- en Social Media bureau in Zeeland. Een Zeeuws meisje dat schrijft, bouwt, ontwikkelt, creëert en SOCIAL-holic is. Ze is echtgenote, moeder van 3 kinderen en heeft honden en poezen. 

Aanmelden:

Woensdag 27 maart 2019 in de Foyer van ZB in Middelburg, van 19.30 tot 21.30 uur (inclusief pauze). Inloop vanaf 19.00 uur. 

Donderdag 28 maart 2019 in Vlissingen in het CineCafé, van 19.30 tot 21.30 uur (inclusief pauze). Inloop vanaf 19.00 uur.

Presentatie nieuwe dichtbundel Chawwa Wijnberg: ‘Het ontbreken hoor je niet’

Op vrijdagmiddag 29 maart om 16.00 uur wordt in het Leescafé van ZB de achtste poëziebundel van dichter, columnist en beeldend kunstenaar Chawwa Wijnberg gepresenteerd. Het eerste exemplaar zal door Mario Molegraaf worden uitgereikt aan journalist en oud-directeur van het Tropenmuseum Lejo Schenk.

‘Het ontbreken hoor je niet’ is de bundel waarin alle thema’s samenkomen die Wijnberg haar leven lang beschreef. Net als in haar debuut ‘Aan mij is niets te zien’, komt de pijn van het (oorlogs)verleden en de echo ervan in het heden voor. Ook het heden en de toekomst klinken in de gedichten door: in geluk, liefde en in humor zoals alleen deze voormalige stadsdichter van Middelburg dat kan. ‘Het ontbreken hoor je niet’ maakt de cirkel rond met haar debuutbundel ‘Aan mij is niets te zien’, waarvan op 29 maart tevens een herdruk verschijnt.

Aanmelden via: indeknipscheer@planet.nl

Kom een selfie maken met (of als) Pippi Langkous!

Pippi (voluit Pippilotta Victualia Rolgordijna Kruizemunta Efraïmsdochter) Langkous, is een vrijgevochten jong meisje. Ze woont samen met haar aapje, meneer Nilsson, en haar Knabstrupper paard Kleine Witje in Villa Kakelbont. Pippi is beresterk. Met haar vriendjes Tommy en Annika beleeft ze allerlei avonturen.

#selfiestadmiddelburg

Voorproefje

Van 12 oktober t/m 14 december 2019 exposeert Frank van der Meijden in de ZB. Hij is de tweede ‘Artist in Performance’ van ZB, als variant op 'Artist in Residence'. Tijdens de Boekenweek is alvast een kunstwerk van hem te bewonderen bij de ingang van de ZB. Het heet 'Moederliefde'. Dat past uitstekend bij het thema 'De moeder, de vrouw'.

En meer...

Op het Plein van ZB vind je allerlei romans, informatieve boeken en films over vrouwen en vrouw-zijn in de breedste zin van het woord. Ook het Boekenweek Magazine, boordevol leestips en achtergrondinformatie over het thema, kun je daar gratis meenemen.

In het Leescafé zijn deze week speciale Boekenweekgerechten te verkrijgen.