Bier, een beetje natuur in een glas

13 maart 2018, van 19:30 tot 21:30 | Plein, ZB

Kosten: € 5,00 per persoon (Leeftijd: vanaf 18 jaar)

We gaan bier proeven in de Boekenweek, met Stichting Bier in Zeeland en Karel en de Boswachters. Er worden verschillende bieren gepresenteerd. Tijdens de presentatie zal een link worden gelegd tussen bier en het thema Natuur. Hef samen met ZB en Stichting Bier In Zeeland het glas op de Boekenweek 2018 en proef!

Het programma wordt afgewisseld met literaire fragmenten en optredens van Karel en de Boswachters. Zij brengen een vrolijke mix van liederen en poëzie over het Boekenweekthema Natuur. 

Bier is een van de oudste dranken van de menselijke beschaving. Het staat na water en thee op de derde plek van de meest gedronken dranken ter wereld. Bier bestaat uit vier ingrediënten: water, (gemout) graan, hop, en gist. Stuk voor stuk natuurlijke bestanddelen waarmee, door te variëren met verscheidene soorten van elk, oneindig veel verschillende bieren gebrouwen kunnen worden. Voor het water geldt dat het van belang is dat het zuiver is en van constante kwaliteit. Dit omdat bier voor 90% uit water bestaat. Graan (mout) heeft een grote invloed op de smaak, het alcoholgehalte en de kleur van het bier. Hop wordt gebruikt om het bier zijn kenmerkende bittere smaak te geven. Vervolgens wordt gist toegevoegd om suikers om te zetten in alcohol en koolzuurgas. Puur natuur dus, zo’n glaasje bier.

De stichting Bier In Zeeland (BIZ) heeft als doel de ‘biercultuur’ in Zeeland te bevorderen en organiseert al enkele jaren het Middelburgs Abdij Bier Festival. BIZ organiseert tevens kleinschalige bierproeverijen, waar vooral het verhaal achter het bier wordt verteld.

Leer meer over bier in deze boeken

Nog meer bierboeken in de collectie