Amnesty roept Zeeuwen op om brieven te schrijven

10 december 2020, van 19:00 tot 20:30 | Online

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Wist je dat er wereldwijd jaarlijks rond 10 december, Internationale dag van de Rechten van de Mens, miljoenen brieven worden geschreven tegen onrecht? Voor mensen die onterecht vastzitten, bedreigd en gemarteld worden omdat ze opkomen voor hun rechten. Oók in Zeeland komen mensen altijd samen tijdens de Write for Rights schrijfactie van Amnesty International. Dit jaar schrijven we in Zeeland via een digitale bijeenkomst. Doe mee met ’s werelds grootste mensenrechtenevent en verander vandaag nog een leven.

Jouw hulp is hard nodig

Tijdens Write for Rights schrijven mensen brieven naar autoriteiten van verschillende landen om hen onder druk te zetten. Dit jaar komt Amnesty onder andere in actie voor Paing Phyo Min uit Myanmar. Hij is veroordeeld tot zes jaar cel omdat hij een gedicht schreef over het leger. Paing Phyo Min is een studentenleider en lid van een poëziegroep. De groep werd gearresteerd na hun comedy optreden, verkleed als soldaten maakten ze grappen over het leger.
Ook komt Amnesty in actie voor biologiestudenten Melike Balkan en Özgür Gür uit Turkije. Zij sloten zich aan bij een solidariteitsgroep voor LHBTI’s en tijdens een vreedzame actie gebruikten agenten buitensporig geweld en werden veel studenten gearresteerd. Melike en Özgür kunnen drie jaar celstraf krijgen voor hun LHBTI-activisme. Help mee om alle aanklachten tegen hen te laten vallen. Elke actie telt, ook deze mensen hebben uw steun hard nodig.

Schrijven tijdens corona
In Zeeland gaan we de schrijfactie digitaal doen. Schrijfpakketjes zijn dit jaar individueel. Je kunt in dit gebouw een pakketje meenemen of aanvragen op amnesty.nl. De Zoom-bijeenkomst is op 10 december van 19.00 tot 20.30 uur. Je kunt je hiervoor aanmelden per e-mail: zeelandschrijft@gmail.com. Je krijgt dan een uitnodiging met een link om mee te doen.

Heeft het effect?
Jazeker! Met postzakken vol brieven dwingt Amnesty machthebbers onrecht aan te pakken. Vaak helpt de extra aandacht om hen vrij te krijgen of te zorgen voor bescherming of gerechtigheid. Dus pak pen en papier, schrijf en proost op de vrijheid en gerechtigheid!

Magai Matiop Ngong, vrijgelaten uit dodencel in 2020:
‘HEEL ERG BEDANKT. IK HEB GEEN WOORDEN. MIJN HART IS GEVULD MET GELUK.’

Meer informatie
Kijk op de site Amnesty.nl of walcheren.amnesty.nl